کاوه وحیدی آذر

ماه در کنار قلب شیر تصویر نجومی تبریز در دوشنبه 14 اردیبهشت است

تاریخ انتشار : ۱۳:۰۴ ۱۵-۰۲-۱۴۰۴

در شامگاه دوشنبه، 14 اردیبهشت ، هنگامی که آسمان رو به تاریکی می‌رود، درخشان‌ترین ستاره‌ی صورت فلکی اسد (شیر) یعنی رگولوس (Regulus)، درست در سمت راست ماه در حال تربیع (بیش از نیمه، در حالت محدب) دیده خواهد شد. رگولوس، یک ستاره‌ی سفید و داغ از رده‌ی طیفی B است که تنها در فاصله‌ی ۷۹ سال نوری از خورشید ما قرار دارد و نقطه‌ی قلب شیر در آسمان را مشخص می‌کند. برای رصدگران آسمان در مناطق غربی‌تر یا در ساعات دیرتر شب، حرکت شرقی ماه در مدارش باعث می‌شود ماه به تدریج از رگولوس فاصله بگیرد. با این حال، در ساعات آغازین شب، این دو جرم آسمانی در کنار هم منظره‌ای تماشایی خواهند ساخت. .........بارش شهابی سالانه‌ی اتا-دلو زمانی رخ می‌دهد که مدار زمین از میان ابری از ذرات عبور می‌کند که در اثر عبورهای مکرر دنباله‌دار هالی در مدار خودش به دور خورشید، به جا مانده‌اند. این بارش شهابی که از ۱۹ آوریل تا ۲۸ مه ادامه دارد، در شب دوشنبه تا بامداد سه‌شنبه، ۶ مه در قاره‌های آمریکا به اوج خود می‌رسد. ماه نسبتاً درخشان شب، تا زمانی که حدود ساعت ۳ بامداد به وقت محلی غروب کند، مانع دیدن شهاب‌های کم‌نورتر خواهد شد. گرچه برخی از شهاب‌ها ممکن است از شب دوشنبه دیده شوند، اما بیشتر آن‌ها پس از طلوع نقطه‌ی تشعشعی این بارش در صورت فلکی دلو در سمت جنوب‌شرقی آسمان، یعنی حوالی ساعت ۳ بامداد، قابل مشاهده خواهند بود. در زمان اوج بارش، معمولاً چند ده شهاب در ساعت دیده می‌شود که ممکن است برخی از آن‌ها از نوع شهاب‌های آتش‌گوی باشند. با توجه به موقعیت جنوبی نقطه‌ی تشعشعی این بارش، اتا-دلو برای رصدگران نواحی نزدیک به استوا مناسب‌تر است. برای مشاهده‌ی بارش شهابی اتا-دلو در تبریز، بهترین زمان در ساعات پیش از طلوع آفتاب، به‌ویژه بین ساعت ۳ تا ۵ بامداد روز سه‌شنبه، ۶ مه ۲۰۲۵ است. در این بازه، نقطه‌ی تشعشعی این بارش در صورت فلکی دلو در افق جنوب‌شرقی آسمان قرار دارد و به‌تدریج ارتفاع می‌گیرد.

تبریز امروز:

دوشنبه، ۵ مه - (طول شب)

نقشه آسمان شب: ماه در صورت فلکی اسد

در شب 14 اردیبهشت ، ماه را در نزدیکی قلب شیر ببینید.

در شامگاه دوشنبه،14 اردیبهشت، هنگامی که آسمان رو به تاریکی می‌رود، درخشان‌ترین ستاره‌ی صورت فلکی اسد (شیر) یعنی رگولوس (Regulus)، درست در سمت راست ماه در حال تربیع (بیش از نیمه، در حالت محدب) دیده خواهد شد.
رگولوس، یک ستاره‌ی سفید و داغ از رده‌ی طیفی B است که تنها در فاصله‌ی ۷۹ سال نوری از خورشید ما قرار دارد و نقطه‌ی قلب شیر در آسمان را مشخص می‌کند.

برای رصدگران آسمان در مناطق غربی‌تر یا در ساعات دیرتر شب، حرکت شرقی ماه در مدارش باعث می‌شود ماه به تدریج از رگولوس فاصله بگیرد. با این حال، در ساعات آغازین شب، این دو جرم آسمانی در کنار هم منظره‌ای تماشایی خواهند ساخت.

دوشنبه، 14 اردیبهشت - اوج بارش شهابی اتا-دلو (در طول شب)
نقشه آسمان شب

اوج بارش شهابی اتا-دلو را در ساعات اولیه صبح از دست ندهید.

اوج بارش شهابی اتا-دلو را در ساعات اولیه صبح از دست ندهید.
بارش شهابی سالانه‌ی اتا-دلو زمانی رخ می‌دهد که مدار زمین از میان ابری از ذرات عبور می‌کند که در اثر عبورهای مکرر دنباله‌دار هالی در مدار خودش به دور خورشید، به جا مانده‌اند. این بارش شهابی که از ۱۹ آوریل تا ۲۸ مه ادامه دارد، در شب دوشنبه تا بامداد سه‌شنبه، 15 اردیبهشت در قاره‌های آمریکا به اوج خود می‌رسد.

ماه نسبتاً درخشان شب، تا زمانی که حدود ساعت ۳ بامداد به وقت محلی غروب کند، مانع دیدن شهاب‌های کم‌نورتر خواهد شد. گرچه برخی از شهاب‌ها ممکن است از شب دوشنبه دیده شوند، اما بیشتر آن‌ها پس از طلوع نقطه‌ی تشعشعی این بارش در صورت فلکی دلو در سمت جنوب‌شرقی آسمان، یعنی حوالی ساعت ۳ بامداد، قابل مشاهده خواهند بود.

در زمان اوج بارش، معمولاً چند ده شهاب در ساعت دیده می‌شود که ممکن است برخی از آن‌ها از نوع شهاب‌های آتش‌گوی باشند. با توجه به موقعیت جنوبی نقطه‌ی تشعشعی این بارش، اتا-دلو برای رصدگران نواحی نزدیک به استوا مناسب‌تر است.

برای مشاهده‌ی بارش شهابی اتا-دلو در تبریز، بهترین زمان در ساعات پیش از طلوع آفتاب، به‌ویژه بین ساعت ۳ تا ۵ بامداد روز سه‌شنبه، 15 اردیبهشت 1404 است. در این بازه، نقطه‌ی تشعشعی این بارش در صورت فلکی دلو در افق جنوب‌شرقی آسمان قرار دارد و به‌تدریج ارتفاع می‌گیرد.

در شرایط ایده‌آل و آسمان تاریک، می‌توان انتظار داشت که در هر ساعت حدود ۱۰ تا ۳۰ شهاب مشاهده شود. با توجه به موقعیت جنوبی نقطه‌ی تشعشعی، این بارش در نیم‌کره‌ی جنوبی بهتر دیده می‌شود، اما در عرض‌های شمالی مانند تبریز نیز می‌توان شهاب‌هایی را مشاهده کرد.

برای مشاهده‌ی بهتر، به مکانی دور از آلودگی نوری بروید، لباس گرم بپوشید و حدود ۲۰ دقیقه به چشم‌هایتان فرصت دهید تا به تاریکی عادت کنند.


نظرات کاربران


@