تبریز امروز:
یکشنبه ۴ مه - تربیع اول ماه (نیمه ماه)
(تصویر: نمای آسمان شب با ماه نیمهروشن)
زمانی که ماه در ساعت ۱۱:۵۲ صبح به وقت شرقی (EDT)، ۸:۵۲ صبح به وقت اقیانوس آرام (PDT) یا ۱۳:۵۲ به وقت گرینویچ (GMT) در روز یکشنبه ۴ مه به یکچهارم اول مدار خود بهدور زمین میرسد، زاویه ۹۰ درجهای میان زمین، خورشید و ماه باعث میشود نیمی از قرص ماه از سمت شرقی (سمت رو به خورشید) روشن دیده شود.
در این فاز، ماه معمولاً حوالی ظهر طلوع کرده و حدود نیمهشب غروب میکند؛ بنابراین در آسمان روز نیز قابل مشاهده خواهد بود. شبهایی که به تربیع اول نزدیک هستند، بهترین زمان برای مشاهده مناظر سطح ماه هستند، زیرا نور خورشید با زاویه کم بر دهانهها و کوههای ماه میتابد و سایهروشنهای زیبایی پدید میآید.
یکشنبه ۴ مه - مریخ از خوشه ستارهای کندو میگذرد (بعد از غروب)
(تصویر: نقشه آسمان با مریخ و خوشه ستارهای کندو درون یک دایره سبز)
در هفته اول ماه مه، حرکت مداری شرقسوی سیاره مریخ آن را از لبه شمالی خوشه ستارهای درخشان و بزرگ «کندوی عسل» (Messier 44، معروف به Praesepe یا M44) در صورت فلکی سرطان (Cancer) عبور میدهد.
بعد از غروب، میتوانید نقطه سرخرنگ و نسبتاً درخشان مریخ را در نیمه غربی آسمان بیابید. با استفاده از دوربین دوچشمی (دایره نارنجی) یا تلسکوپ خانگی (دایره سبز)، ستارگان پراکنده خوشه «کندو» را درست در پایین چپ مریخ (یا جنوب آسمانی آن) خواهید دید.
مریخ از سمت راست (غرب آسمانی) به سمت خوشه نزدیک میشود و در روز دوشنبه ۵ مه، از کنار لبه بیرونی خوشه عبور خواهد کرد. هر شب پس از آن، این خوشه اندکی بیشتر به پایین مریخ منتقل خواهد شد.
موقعیت این خوشه در نزدیکی دایرهالبروج باعث شده تا اغلب میزبان ماه و سیارات منظومه شمسی باشد.