مهندس کاوه وحیدی آذر

آی چیچکی ،ماه کامل کوچک صورتی در آسمان تبریز، ستاره اسپایکا را می‌پوشاند

تاریخ انتشار : ۱۳:۰۰ ۲۳-۰۱-۱۴۰۴

در شب 23 فروردین ، آسمان تبریز شاهد پدیده‌ای زیبا و نادر خواهد بود. ماه در این تاریخ، در ساعت ۰۳:۵۲ بامداد به وقت محلی تبریز (که معادل ۰۰:۲۲ به وقت گرینویچ است)، به فاز کامل خود می‌رسد و به نام «ماه کامل صورتی» شناخته می‌شود. در این شب، ماه کامل همچنین از مقابل ستاره درخشان اسپایکا (Spica) عبور خواهد کرد. این پدیده، که به «پوشش» (occultation) معروف است، برای ناظران در برخی مناطق جهان قابل‌مشاهده است، اما در تبریز، اسپایکا در نزدیکی ماه دیده خواهد شد و منظره‌ای خیره‌کننده در آسمان شب شهر خلق خواهد کرد. ماه کامل آوریل، که در فرهنگ‌های مختلف به نام‌های «ماه صورتی»، «ماه علف‌های جوانه‌زده»، «ماه تخم‌مرغ» یا «ماه ماهی» شناخته می‌شود، در نزدیکی صورت‌های فلکی سنبله (Virgo) یا ترازو (Libra) می‌درخشد. البته، ماه به رنگ صورتی نخواهد بود؛ این نام از گل‌های وحشی جنگلی که در ماه آوریل در بسیاری از نقاط جهان شکوفا می‌شوند، گرفته شده است. در فرهنگ‌های بومی، این ماه معانی خاصی دارد. برای مثال، قوم اوجیبوه در منطقه دریاچه‌های بزرگ آن را «ایسکیگامیزیگه-گیزیس» (ماه جوشاندن شیره افرا) می‌نامند، که نشانه‌ای برای پاکسازی و شفابخشی است. قوم کری آن را «نیسکیپیسیم» (ماه غاز) می‌خوانند، زمانی که غازها با بهار بازمی‌گردند. در تبریز، این ماه کامل با نام‌های محلی و سنتی نیز می‌تواند همراه باشد. در فرهنگ عامه آذربایجان، ماه‌های سال اغلب با تغییرات طبیعت و زندگی روزمره پیوند دارند. شاید بتوان این ماه را «آی چیچکی » (ماه شکوفه‌ها) نامید، زمانی که طبیعت اطراف تبریز، از دشت‌های سرسبز تا دامنه‌های کوه عینالی، با شکوفه‌های بهاری زنده می‌شود.

تبریز امروز:

آی چیلله سی

در شب 23 فروردین ، آسمان تبریز شاهد پدیده‌ای زیبا و نادر خواهد بود. ماه در این تاریخ، در ساعت ۰۳:۵۲ بامداد به وقت محلی تبریز (که معادل ۰۰:۲۲ به وقت گرینویچ است)، به فاز کامل خود می‌رسد و به نام «ماه کامل صورتی» شناخته می‌شود. در این شب، ماه کامل همچنین از مقابل ستاره درخشان اسپایکا (Spica) عبور خواهد کرد. این پدیده، که به «پوشش» (occultation) معروف است، برای ناظران در برخی مناطق جهان قابل‌مشاهده است، اما در تبریز، اسپایکا در نزدیکی ماه دیده خواهد شد و منظره‌ای خیره‌کننده در آسمان شب شهر خلق خواهد کرد.
ماه کامل آوریل، که در فرهنگ‌های مختلف به نام‌های «ماه صورتی»، «ماه علف‌های جوانه‌زده»، «ماه تخم‌مرغ» یا «ماه ماهی» شناخته می‌شود، در نزدیکی صورت‌های فلکی سنبله (Virgo) یا ترازو (Libra) می‌درخشد. البته، ماه به رنگ صورتی نخواهد بود؛ این نام از گل‌های وحشی جنگلی که در ماه آوریل در بسیاری از نقاط جهان شکوفا می‌شوند، گرفته شده است. در فرهنگ‌های بومی، این ماه معانی خاصی دارد. برای مثال، قوم اوجیبوه در منطقه دریاچه‌های بزرگ آن را «ایسکیگامیزیگه-گیزیس» (ماه جوشاندن شیره افرا) می‌نامند، که نشانه‌ای برای پاکسازی و شفابخشی است. قوم کری آن را «نیسکیپیسیم» (ماه غاز) می‌خوانند، زمانی که غازها با بهار بازمی‌گردند.
در تبریز، این ماه کامل با نام‌های محلی و سنتی نیز می‌تواند همراه باشد. در فرهنگ عامه آذربایجان، ماه‌های سال اغلب با تغییرات طبیعت و زندگی روزمره پیوند دارند. شاید بتوان این ماه را «آی چیچکی » (ماه شکوفه‌ها) نامید، زمانی که طبیعت اطراف تبریز، از دشت‌های سرسبز تا دامنه‌های کوه عینالی، با شکوفه‌های بهاری زنده می‌شود.
این ماه کامل، که کمتر از ۲۳ ساعت پیش از اوج مداری ماهانه خود (دورترین نقطه از زمین) رخ می‌دهد، کوچک‌ترین ماه کامل سال ۲۰۲۵ خواهد بود. برای ساکنان تبریز، این شب فرصتی است تا در آسمانی صاف و به‌دور از آلودگی نوری شهر، به تماشای این پدیده بنشینند. اگر در مناطق مرتفع‌تر مثل کوه عینالی یا پارک‌های اطراف شهر مانند ائل‌گلی باشید، منظره‌ای بی‌نظیر از ماه و ستارگان خواهید داشت.

نظرات کاربران


@