ایرینی کاراموزی مدرس ارشد تاریخ معاصر، دانشگاه شفیلد - لوک آندره برونه مدرس ارشد تاریخ بین‌الملل معاصر، دانشگاه آزاد

جایزه صلح نوبل به گروه بازماندگان بمب اتمی ژاپن به دلیل تلاش‌هایش برای رهایی جهان از سلاح‌های هسته‌ای اهدا شد.

تاریخ انتشار : ۰۸:۰۵ ۲۲-۰۷-۱۴۰۳

در ژاپن، نیهون هیدانکیو برای به چالش کشیدن موضع دولت در مورد سلاح های هسته ای تلاش کرده است. دولت ژاپن علیرغم وحشتی که در هیروشیما و ناکازاکی شاهد آن بودیم از تسلیحات هسته ای آمریکا حمایت می کند و به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر چندین همسایه مجهز به سلاح هسته ای به آنها وابسته است. دولت های پی در پی ژاپن بر اهمیت سلاح های هسته ای برای امنیت ملی این کشور پافشاری کرده اند. اما این موضع برای بسیاری در ژاپن همچنان بحث برانگیز است. هر دانش آموز ژاپنی معمولاً از هیروشیما یا ناکازاکی دیدن می کند تا در مورد عواقب کابوس آور سلاح های هسته ای مطلع شود. اعطای جایزه صلح نوبل به نیهون هیدانکیو به ویژه به موقع است. در سال 2023، 9 قدرت هسته ای جهان بیش از 91 میلیارد دلار آمریکا (69.5 میلیارد پوند) برای سلاح های هسته ای هزینه کردند. و از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال 2022، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بارها تهدید کرده است که از زرادخانه هسته ای خود استفاده خواهد کرد. این تحولات مربوط به کمیته نوبل تایید شد. هنگام اعطای این جایزه به نیهون هیدانکیو، کمیته گفت: «این نگران کننده است که امروز این تابو علیه استفاده از سلاح های هسته ای تحت فشار است».

تبریز امروز:

توشیکی فوجیموری (چپ) و ترومی تاناکا، هیباکوشا و اعضای نیهون هیدانکیو

توشیکی فوجیموری (چپ) و ترومی تاناکا، هیباکوشا و اعضای نیهون هیدانکیو.

جایزه صلح نوبل 2024 به نیهون هیدانکیو، یک سازمان مردمی ژاپنی تعلق گرفت که توسط بازماندگان دو بمب اتمی آمریکا که در اوت 1945 بر روی شهرهای هیروشیما و ناکازاکی انداخته شد، ایجاد شد.

کمیته نوبل نروژ این سازمان را به دلیل تلاش‌هایش برای دستیابی به جهانی عاری از سلاح‌های هسته‌ای و نشان دادن از طریق شهادت شاهدان که هرگز نباید دوباره از سلاح‌های هسته‌ای استفاده شود، به رسمیت شناخت.

بحث در مورد بمب گذاری هایی که بیش از 100000 ژاپنی را کشتند، در دوره بلافاصله پس از جنگ تا حد زیادی یک تابو بود. این تا حدی به دلیل سانسور مطبوعات آمریکا در ژاپن اشغالی بود.

اما، در سال 1954، یک آزمایش تسلیحات هسته‌ای آمریکایی در بیکینی آتول در اقیانوس آرام، چنان ریزش رادیواکتیو گسترده‌ای ایجاد کرد که یک قایق ماهیگیری ژاپنی به نام اژدهای خوش شانس را تحت تأثیر قرار داد و باعث مرگ یک نفر در اثر مسمومیت با تشعشعات شد.

حادثه اژدهای خوش شانس بسیاری از بازماندگان بمب اتمی را که به هیباکوشا معروف هستند، بر آن داشت تا درباره تجربیات خود صحبت کنند. و در همین چارچوب بود که  نیهون هیدانکیو در سال 1956 ایجاد شد.

از آن زمان، هیباکوشا نقش بی‌اندازه‌ای در فعالیت علیه سلاح‌های هسته‌ای در سراسر جهان ایفا کرده است. کمیته نوبل گفت که شهادت آنها "به ایجاد و تحکیم مخالفت گسترده با سلاح های هسته ای در سراسر جهان کمک کرده است".

شهر ویران شده هیروشیما پس از بمباران در سال 1945.

ایالات متحده یک بمب اتمی را بر فراز شهر هیروشیما ژاپن در 6 اوت 1945 منفجر کرد. 
به عنوان مثال، در سال 1975، گروهی از هیباکوشا شامل ستسوکو تورلو، عضو نیهون هیدانکیو و مبارز مشهور جهانی علیه سلاح‌های هسته‌ای، نمایشگاهی در مورد بمباران اتمی در کتابخانه عمومی تورنتو ترتیب دادند.

این به ایجاد یک جنبش ضد هسته ای قابل توجه در کانادا کمک کرد. در اوایل دهه 1980، ده ها هزار کانادایی مرتباً علیه حمایت دولتشان از تسلیحات هسته ای ایالات متحده تظاهرات کردند.

سپس، در سال 1984، یکی دیگر از بازماندگان بمباران هیروشیما به نام تاکاشی موریتا، یک سازمان هیباکوشا مستقر در سائوپائولو را تأسیس کرد تا داستان های خود را به اشتراک بگذارد و آگاهی را در برزیل در مورد پیامدهای ویرانگر سلاح های هسته ای افزایش دهد.

افزایش آگاهی از تجربیات هیباکوشا در طول دهه 1980، اروپایی ها را به اعتراض علیه استقرار موشک های هسته ای جدید در کشورهایشان برانگیخت. عبارت "بدون یوروشیما!" به شعار محبوب جنبش صلح اروپا تبدیل شد.

تلاش‌های نیهون هیدانکیو نه تنها بر اشتراک‌گذاری تجربیات هیباکوشا، بلکه استفاده از آن‌ها برای جلب حمایت از لغو سلاح‌های هسته‌ای در سراسر جهان متمرکز شده است.

این سازمان یکی از حامیان اصلی معاهده سازمان ملل در مورد منع سلاح های هسته ای بوده است. این معاهده که در سال 2017 لازم الاجرا شده و توسط 94 کشور امضا شده است، کشورها را از مشارکت در هرگونه فعالیت تسلیحات هسته ای منع می کند.

کمپین بین‌المللی برای لغو سلاح‌های هسته‌ای - که ستسوکو تورلو در آن یک چهره برجسته است - جایزه صلح نوبل را در سال 2017 به دلیل تلاش‌هایش برای دستیابی به این ممنوعیت الزام‌آور قانونی از این سلاح‌ها دریافت کرد.

کارهایی هنوز برای انجام دادن وجود دارد 

در ژاپن، نیهون هیدانکیو برای به چالش کشیدن موضع دولت در مورد سلاح های هسته ای تلاش کرده است. دولت ژاپن علیرغم وحشتی که در هیروشیما و ناکازاکی شاهد آن بودیم از تسلیحات هسته ای آمریکا حمایت می کند و به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر چندین همسایه مجهز به سلاح هسته ای به آنها وابسته است.

دولت های پی در پی ژاپن بر اهمیت سلاح های هسته ای برای امنیت ملی این کشور پافشاری کرده اند. اما این موضع برای بسیاری در ژاپن همچنان بحث برانگیز است. هر دانش آموز ژاپنی معمولاً از هیروشیما یا ناکازاکی دیدن می کند تا در مورد عواقب کابوس آور سلاح های هسته ای مطلع شود.

اعطای جایزه صلح نوبل به نیهون هیدانکیو به ویژه به موقع است. در سال 2023، 9 قدرت هسته ای جهان بیش از 91 میلیارد دلار آمریکا (69.5 میلیارد پوند) برای سلاح های هسته ای هزینه کردند. و از زمان حمله روسیه به اوکراین در سال 2022، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بارها تهدید کرده است که از زرادخانه هسته ای خود استفاده خواهد کرد.

این تحولات مربوط به کمیته نوبل تایید شد. هنگام اعطای این جایزه به نیهون هیدانکیو، کمیته گفت: «این نگران کننده است که امروز این تابو علیه استفاده از سلاح های هسته ای تحت فشار است».

قدرت های هسته ای جهان - به ویژه چین و ایالات متحده - در حال گسترش و مدرن سازی زرادخانه های خود هستند. کره شمالی به توسعه برنامه تسلیحات هسته ای خود ادامه می دهد. و تنش ها بین اسرائیل مجهز به سلاح هسته ای و ایران دارای امکان توانایی هسته ای به سرعت در حال افزایش است.

تهدیدات ناشی از سلاح های هسته ای در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری از زمان جنگ سرد آشکار است. با توجه به اینکه امروزه تقریباً 100000 هیباکوشا زنده هستند، گوش دادن به صدای آنها و هشدارهای آنها ضروری است.


نظرات کاربران


@