آسیای مرکز و تمایل به غرب

روسیه نقش اقتصادی رو به رشد ایالات متحده در آسیای مرکزی را دوست ندارد، اما به نظر می رسد توان متوقف کردن آن را ندارد

تاریخ انتشار : ۱۵:۵۷ ۱۶-۰۶-۱۴۰۳

دیپلمات ارشد روسیه از پذیرش گسترش مشارکت ایالات متحده در بهبود زیرساخت های تجاری آسیای مرکزی ابراز انزجار کرده است. اما، به طرز عجیبی، او از اظهار نظر در مورد نفوذ اقتصادی رو به رشد چین در منطقه صرف نظر کرد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، طی یک جلسه پرسش و پاسخ با دانشجویان در دانشگاه MGIMO مسکو در اوایل سپتامبر، خاطرنشان کرد که "تعداد فزاینده ای از بازیگران فرامنطقه ای" از جمله ایالات متحده، علاقه مند به تقویت تجارت از طریق به اصطلاح کریدور میانه، مسیری که آسیا را از طریق آسیای مرکزی به اروپا متصل می کند و در نتیجه روسیه را دور می زند. افزایش علاقه ایالات متحده به آینده اقتصادی آسیای مرکزی چندان خوشایند روسیه نیست، اما لاوروف در طول حضورش در MGIMO ارزیابی سنجیده ای ارائه کرد. وی تاکید کرد که روسیه روابط "گرم و متحدانه" با کشورهای آسیای مرکزی دارد که از نظر اقتصادی و استراتژیک از طریق تعدادی توافقنامه از جمله سازمان پیمان امنیت جمعی، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای مشترک المنافع مشترک المنافع به روسیه وابسته هستند. وی سپس اذعان کرد که روسیه «نمی‌تواند مانع از ایجاد روابط عمیق‌تر با سایر شرکا شود». در عین حال، لاوروف نتوانست خود را از حمله به ایالات متحده منصرف کند و گفت که انگیزه مقامات آمریکایی در آسیای مرکزی بزرگوارانه نیست. زمانی که شرکا و متحدان ما در آسیای مرکزی روابط خود را با غرب گسترش می دهند، من کوچکترین تردیدی ندارم که آنها به خوبی درک می کنند که غرب علاوه بر پیگیری اهداف عالی و شفاف خود، به دنبال تضعیف نفوذ فدراسیون روسیه در آنجا نیز است.

تبریز امروز:

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks at MGIMO on September 2. (Photo: Screenshot)

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در 2 سپتامبر در MGIMO سخنرانی می کند. (عکس: تصویر)
دیپلمات ارشد روسیه از پذیرش گسترش مشارکت ایالات متحده در بهبود زیرساخت های تجاری آسیای مرکزی ابراز انزجار کرده است. اما، به طرز عجیبی، او از اظهار نظر در مورد نفوذ اقتصادی رو به رشد چین در منطقه صرف نظر کرد.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، طی یک جلسه پرسش و پاسخ با دانشجویان در دانشگاه MGIMO مسکو در اوایل سپتامبر، خاطرنشان کرد که "تعداد فزاینده ای از بازیگران فرامنطقه ای" از جمله ایالات متحده، علاقه مند به تقویت تجارت از طریق به اصطلاح کریدور میانه، مسیری که آسیا را از طریق آسیای مرکزی به اروپا متصل می کند و در نتیجه روسیه را دور می زند.

افزایش علاقه ایالات متحده به آینده اقتصادی آسیای مرکزی چندان خوشایند روسیه نیست، اما لاوروف در طول حضورش در MGIMO ارزیابی سنجیده ای ارائه کرد. وی تاکید کرد که روسیه روابط "گرم و متحدانه" با کشورهای آسیای مرکزی دارد که از نظر اقتصادی و استراتژیک از طریق تعدادی توافقنامه از جمله سازمان پیمان امنیت جمعی، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای مشترک المنافع مشترک المنافع به روسیه وابسته هستند. وی سپس اذعان کرد که روسیه «نمی‌تواند مانع از ایجاد روابط عمیق‌تر با سایر شرکا شود».

در عین حال، لاوروف نتوانست خود را از حمله به ایالات متحده منصرف کند و گفت که انگیزه مقامات آمریکایی در آسیای مرکزی بزرگوارانه نیست. زمانی که شرکا و متحدان ما در آسیای مرکزی روابط خود را با غرب گسترش می دهند، من کوچکترین تردیدی ندارم که آنها به خوبی درک می کنند که غرب علاوه بر پیگیری اهداف عالی و شفاف خود، به دنبال تضعیف نفوذ فدراسیون روسیه در آنجا نیز است. لاوروف قبل از شروع به یک عدم توقیف گفت.

چرا ایالات متحده به طور ناگهانی نسبت به روابط روسیه با نیکاراگوئه ابراز نگرانی کرده است؟ به نظر می‌رسید که این موضوع از هیچ‌جا بیرون آمده است.» آنها از هر بهانه ای برای ابراز نگرانی های دور از ذهن خود استفاده می کنند تا زمانی که روسیه حضور داشته باشد.

تعامل ایالات متحده با آسیای مرکزی در چارچوبی به نام فرآیند B5+1 رخ می دهد که با تقویت اصلاحاتی که موانع تجاری درون منطقه ای را کاهش می دهد و رویه های گمرکی را سیستماتیک می کند، سرمایه گذاری غربی را تشویق می کند. در ماه های اخیر، کشورهای آسیای مرکزی مجموعه ای از موافقت نامه های دوجانبه را برای تنظیم بهتر تجارت منعقد کرده اند. واشنگتن همچنین به هر ایالت در ارتقای زیرساخت ها کمک کرده است.

به عنوان مثال، در ماه اوت، ایالات متحده به خدمات گمرکی قزاقستان سرورهای پیشرفته Dell Technologies Inc را برای کمک به کارآمدتر کردن رویه های مرزی ارائه کرد. دانیل روزنبلوم، سفیر ایالات متحده در قزاقستان در بیانیه ای گفت: «به کارگیری فناوری های نوآورانه فرآیندها را ساده می کند، دقت را افزایش می دهد، شفافیت را بهبود می بخشد، و محیطی مناسب برای کسب و کار ایجاد می کند، سرمایه گذاران بیشتری را جذب می کند و رشد اقتصادی را تقویت می کند.

جنگ روسیه و اوکراین توانایی کرملین را برای اعمال فشار بر کشورهای آسیای مرکزی برای پایبندی به خواسته های خود محدود می کند. روسیه در حال حاضر به شدت به تجارت پشت درهای آسیای مرکزی برای دور زدن تحریم ها و به دست آوردن کالاهای مورد نیاز برای ادامه تلاش های جنگی خود در اوکراین متکی است.

چین از آسیای مرکزی برای انتقال فناوری های به اصطلاح با استفاده دوگانه به روسیه استفاده می کند. و در یک مفهوم گسترده تر، چین روسیه را به عنوان شریک تجاری اصلی کشورهای آسیای مرکزی تحت الشعاع قرار داده است. لاوروف در اظهارات خود در MGIMO، چین را "یک شریک قابل اعتماد" خواند. و هنگام فهرست کردن همه کشورهای فعال در توسعه روابط تجاری و دیپلماتیک در منطقه، او از ذکر چین به عنوان یک بازیگر در بازی تجاری بزرگ نوظهور آسیای مرکزی کاملاً صرف نظر کرد.


نظرات کاربران


@