داریوش سپهری دانشجوی دکتری، ادبیات تطبیقی، دین و تاریخ فلسفه، دانشگاه سیدنی برگردان به فارسی دکتر نعناع تراب فام

ابن سینا: او که علم، پزشکی و فلسفه مدرن را شکل داد

تاریخ انتشار : ۱۲:۰۴ ۰۱-۰۶-۱۴۰۳

بیش از هزار سال پیش، نوح بن منصور، شاهزاده شهر قرون وسطایی بخارا، به شدت بیمار شد. پزشکان که نتوانستند کاری برای او انجام دهند، مجبور شدند جوانی به نام ابن سینا را که پیش از این با وجود سن بسیار کم، به دانش گسترده اش مشهور بود، بجویند. شاهزاده ی حاکم شفا یافت. ابن سینا فیلسوف، پزشک، داروشناس، دانشمند و شاعر ایرانی قرن یازدهم بود که تأثیر عمیقی بر فلسفه و پزشکی در اروپا و جهان اسلام گذاشت. او در غرب لاتین به نام ابن سینا شناخته می شد. قانون پزشکی ابن سینا که برای اولین بار در قرن دوازدهم از عربی به لاتین ترجمه شد، تا قرن هفدهم مهمترین کتاب مرجع پزشکی در غرب بود و اصطلاحات پزشکی فنی را برای قرن ها پس از آن معرفی کرد.

تبریز امروز:


بیش از هزار سال پیش، نوح بن منصور، شاهزاده شهر قرون وسطایی بخارا، به شدت بیمار شد. پزشکان که نتوانستند کاری برای او انجام دهند، مجبور شدند جوانی به نام ابن سینا را که پیش از این با وجود سن بسیار کم، به دانش گسترده اش مشهور بود، بجویند. شاهزاده ی حاکم شفا یافت.

ابن سینا فیلسوف، پزشک، داروشناس، دانشمند و شاعر ایرانی قرن یازدهم بود که تأثیر عمیقی بر فلسفه و پزشکی در اروپا و جهان اسلام گذاشت. او در غرب لاتین به نام ابن سینا شناخته می شد.

قانون پزشکی ابن سینا که برای اولین بار در قرن دوازدهم از عربی به لاتین ترجمه شد، تا قرن هفدهم مهمترین کتاب مرجع پزشکی در غرب بود و اصطلاحات پزشکی فنی را برای قرن ها پس از آن معرفی کرد.

«طب عربی»، 1907، اثر Veloso Salgado. دانشکده پزشکی NOVA، لیسبون.
قانون ابن سینا سنت آزمایش علمی در فیزیولوژی را پایه گذاری کرد که بدون آن پزشکی مدرن آنطور که می دانیم غیر قابل تصور است.

به عنوان مثال، استفاده او از اصول علمی برای آزمایش ایمنی و اثربخشی داروها اساس فارماکولوژی و آزمایشات بالینی معاصر را تشکیل می دهد.

اسم ابن سینا به دلیل کارهاش در زمینه بیماری های مسری ها در صدر اخبار بوده است. او نسخه اولیه‌ای از نظریه میکروب بیماری را در قانون ارائه کرد، جایی که او همچنین از قرنطینه برای کنترل انتقال بیماری‌های مسری حمایت کرد.

 ابن سینا فیلسوف نادری است که به اندازه فرهنگ فلسفی خود بر فرهنگ فلسفی بیگانه تأثیرگذار شد. برخی او را بزرگترین متفکر قرون وسطی می دانند.

زادگاه ابن سینا، بخارا.  

او عبدالله بن سینا در سال 980 میلادی در بخارا (ازبکستان کنونی که در آن زمان بخشی از امپراتوری سامانیان ایران بود) به دنیا آمد. ابن سینا از جوانی شگفت انگیز بود و در زندگی نامه خود ادعا می کرد که تا 18 سالگی بر تمام فلسفه های شناخته شده تسلط یافته است.

آنچه که او خلق کرد  فوق العاده پربار بود. یک تخمین از مجموعه آثار او 132 متن است. اینها منطق، فلسفه طبیعی، کیهان شناسی، متافیزیک، روانشناسی، زمین شناسی و موارد دیگر را پوشش می دهند. برخی از این متون را در حالی که سوار بر اسب بود و از شهری به شهر دیگر سفر می کرد نوشت!

کار او نوعی دایره‌المعارف فضیلت‌آمیز بود که سنت‌های مختلف یونان باستان، اوایل دوره اسلامی و تمدن ایرانی را در یک نظام معرفتی عقلانی گردآوری می‌کرد که همه واقعیت را پوشش می‌داد.

متون ابن سینا برگرفته از جنبش عظیم ترجمه یونانی-عربی است که در قرون وسطی بغداد رخ داد. آنها سپس نقشی کلیدی در نهضت ترجمه عربی به لاتین ایفا کردند که فلسفه ارسطو را به شیوه ای بسیار غنی به اندیشه غربی بازگرداند.

تفسیری لاتین بر قانون پزشکی ابن سینا توسط پزشک ایتالیایی جنتیلیس د فولژینئو، 1477. کتابخانه خوش آمدید.
تفسیری لاتین بر قانون پزشکی ابن سینا توسط پزشک ایتالیایی جنتیلیس د فولژینئو، 1477. کتابخانه خوش آمدید.
این فصلی از داستان انتقال گسترده دانش از جهان اسلام به اروپا بود.

از قرن دوازدهم به بعد، ابن سینا افکار متفکران عمده اروپای قرون وسطی را شکل داد. در نوشته‌های توماس آکویناس صدها نقل قول از ابن سینا در رابطه با مسائلی مانند مشیت الهی وجود دارد. آکویناس همچنین در پی رد برخی از مواضع ابن سینا بود، مانند آنچه که جهان جاودانه است.

کتاب شفا
کتاب شفا ابن سینا به اندازه قانون پزشکی او در لاتین تأثیرگذار بود.

این کتاب که به بخش‌هایی از منطق، علم، ریاضیات و متافیزیک تقسیم می‌شود، پایان‌نامه‌های بسیار تأثیرگذاری را در مورد تمایز بین ذات و هستی و آزمایش فکری معروف Flying Man ارائه کرد که هدف آن تعیین چگونگی آگاهی ذاتی روح از خود است.

رسم احشاء، تصاوير خوش آمد گویی «قانون فی الطب» ابن سینا
رسم احشاء، تصاوير خوش آمد گویی «قانون فی الطب» ابن سینا
یک پیشگام پزشکی
قانون ابن سینا به طرز درخشانی طب اسلامی را با طب بقراط (460-370 قبل از میلاد) و جالینوس (129-200 پس از میلاد) ترکیب می کند. عناصری از طب ایرانی باستان، بین النهرین و هند نیز وجود دارد. این با تجربیات پزشکی گسترده ابن سینا تکمیل شد.


یک پزشک یک بیمار را ویزیت می کند

در یک مینیاتور ایرانی متعلق به قرن چهاردهم. کتابخانه ملی اتریش عکس توسط Bridgeman/ACI

در یک مینیاتور ایرانی متعلق به قرن چهاردهم. کتابخانه ملی اتریش عکس توسط Bridgeman/ACI
در قانون، ابن سینا تشخیص و درمان بیماری‌های ناشناخته برای یونانیان را معرفی کرد و اولین پزشکی بود که مننژیت را توصیف کرد. او استدلال های جدیدی برای استفاده از داروهای بیهوشی، مسکن ها و مواد ضد التهابی ارائه کرد.

بیشتر بخوانید: درمان های عامیانه را فراموش کنید، اروپای قرون وسطی دوران طلایی نظریه پزشکی را به وجود آورد

ابن سینا با توجه به مفاهیم مدرن پیشگیری از بیماری، اصلاحاتی را در رژیم غذایی و تمرینات بدنی پیشنهاد کرد که می‌تواند بیماری‌ها را درمان یا از آن پیشگیری کند.

ابن سینا همچنین برای توسعه قلب و عروق، پالسولوژی و درک ما از بیماری های قلبی عروقی حیاتی بود.

توضیحات مفصل ابن سینا از جریان مویرگی و انقباضات شریانی و بطنی در سیستم قلبی عروقی (سیستم خون و گردش خون) به ابن النفیس (1288-1213) عرب-سوری کمک کرد که اولین پزشکی بود که گردش خون ریوی را توصیف کرد. حرکت خون از قلب به ریه ها و بازگشت دوباره به قلب.

این اتفاق در سال 1242 رخ داد، قرن ها قبل از اینکه دانشمند ویلیام هاروی در قرن هفدهم انگلستان به همین نتیجه برسد.

دکتری که نبض زن را می گیرد، از نسخه خطی قرون وسطایی قانون ابن سینا. تصاویر خوش آمدید
دکتری که نبض زن را می گیرد، از نسخه خطی قرون وسطایی قانون ابن سینا. تصاویر خوش آمدید
طب کل نگر
یکی دیگر از جنبه های نوآورانه Avicenna's Canon کاوش آن در مورد اینکه چگونه سلامتی بدن ما به وضعیت ذهن ما بستگی دارد، و تعامل بین سلامت قلب و زندگی عاطفی ما است.

این ارتباط در چند ماه گذشته مشاهده شده است و پزشکان افزایش آسیب قلبی را به دلیل فشارهای روانی-عاطفی ناشی از همه گیری توصیف می کنند.

حمایت ابن سینا برای درک متقابل، ارگانیک و مبتنی بر سیستم از سلامت، به اندیشه او ارتباط جهانی و مداوم می بخشد.

 

داریوش سپهری، نویسنده و محقق دانشگاه سیدنی، در برنامه مطالعات بین المللی ادبیات تطبیقی ​​و ترجمه است. او در حال حاضر در حال بررسی روابط بین رنسانس اروپایی و فلسفه و متون اسلامی، به ویژه در آثار فیلسوف ایتالیایی پیکو دلا میراندولا است. تجربیات پژوهشی و علایق پژوهشی او در مطالعات دین، تاریخ هنر، ادبیات، مطالعات تطبیقی، فلسفه و تاریخ فلسفه است. در سال 2017 به خاطر مقاله «گفتن از اندوه» مقام دوم را در جایزه نقد و بررسی کتاب استرالیا دریافت کرد


نظرات کاربران


@