مسیح مهاجری

اف‌اي‌تي‌اف و عذر بدتر از گناه!

تاریخ انتشار : ۱۳:۳۵ ۱۴-۱۱-۱۴۰۳

مجلس کنوني جايگاهي براي تصميم‌گيري درباره الحاق ايران به FATF ندارد زيرا مجلس دهم در اين زمينه تصميم‌گيري و از 41 مورد 39 مورد مربوط به FATF را تأييد کرده و بعد از مخالفت شوراي نگهبان با مواردي از آنها اين مصوبه راهي مجمع تشخيص مصلحت نظام شد و از آن زمان در مجمع مانده و اکنون با اصرار دولت چهاردهم و اشاراتي که به مجمع شده قرار بر اينست که تکليف پيوستن کشورمان به FATF با توجه به دو مورد باقيمانده يعني پالرمو و CFT مشخص شود. بنابراين، در حال حاضر مجلس شوراي اسلامي نقشي در تصميم‌گيري درباره موضوع FATF ندارد و اين مجمع تشخيص مصلحت نظام است که بايد تکليف آن را روشن کند و کشورمان را از تنگناهاي مرتبط با عدم عضويت در FATF نجات دهد. اين نکته را البته سخنگوي هيأت رئيسه مجلس نيز گفته و مسئوليت تعيين تکليف اين مسأله را متوجه مجمع تشخيص مصلحت نظام دانسته است.

تبریز امروز:

بسم‌الله الرحمن الرحیم
⬅️ ديروز مجلس شوراي اسلامي برای بررسي موضوع الحاق جمهوري اسلامي ايران به اف‌اي‌تي‌اف جلسه غيرعلني داشت. سخنگوي هيأت رئيسه مجلس بعد از اين جلسه گفت: «بررسي درخصوص اف‌اي‌تي‌اف نشان مي‌دهد عمده مبادلات پولي ما متأثر از تحريم ثانويه آمريکاست و FATF تأثيري در مناسبات ما نخواهد داشت».
هرچند درباره بي‌تأثير بودن FATF در مناسبات مالي بين‌المللي کشورمان نکاتي داريم که در اين مقاله به آنها اشاره خواهيم کرد ولي لازم است اين نکته را در همينجا مورد تأکيد قرار دهيم که مجلس کنوني جايگاهي براي تصميم‌گيري درباره الحاق ايران به FATF ندارد زيرا مجلس دهم در اين زمينه تصميم‌گيري و از 41 مورد 39 مورد مربوط به FATF را تأييد کرده و بعد از مخالفت شوراي نگهبان با مواردي از آنها اين مصوبه راهي مجمع تشخيص مصلحت نظام شد و از آن زمان در مجمع مانده و اکنون با اصرار دولت چهاردهم و اشاراتي که به مجمع شده قرار بر اينست که تکليف پيوستن کشورمان به FATF با توجه به دو مورد باقيمانده يعني پالرمو و CFT مشخص شود. بنابراين، در حال حاضر مجلس شوراي اسلامي نقشي در تصميم‌گيري درباره موضوع FATF ندارد و اين مجمع تشخيص مصلحت نظام است که بايد تکليف آن را روشن کند و کشورمان را از تنگناهاي مرتبط با عدم عضويت در FATF نجات دهد. اين نکته را البته سخنگوي هيأت رئيسه مجلس نيز گفته و مسئوليت تعيين تکليف اين مسأله را متوجه مجمع تشخيص مصلحت نظام دانسته است.
نکته مورد استناد سخنگوي هيأت رئيسه مجلس شوراي اسلامي براي بي‌تأثير بودن پيوستن جمهوري اسلامي ايران به FATF اينست که «عمده مبادلات پولي ما متأثر از تحريم ثانويه آمريکاست و FATF تأثيري در مناسبات ما نخواهد داشت». اين سخن از عجايب است، زيرا دقيقاً برخلاف نظر کارشناسان اقتصادي، صاحبنظران مناسبات بين‌المللي و رويه موجود آن دسته از دولت‌هاست که تحت شديدترين تحريم‌هاي آمريکا قرار دارند. علاوه بر اينها حتي دولت‌هائي که با جمهوري اسلامي ايران پيمان‌هاي راهبردي در مسائل مختلف ازجمله امور اقتصادي دارند با صراحت به مسئولين ايراني اعلام کرده‌اند تا زماني که شما به FATF نپيونديد ما نمي‌توانيم با شما مبادلات پولي داشته باشيم.
معلوم نيست عليرغم اينکه در روزها و هفته‌هاي اخير تعداد زيادي از نمايندگان مجلس، اعضاي دولت و دست‌اندرکاران اطاق‌هاي بازرگاني و امور بانکي بارها اعلام کرده‌اند تا زماني که ايران در ليست سياه FATF باشد امکان تبادل پولي با جهان نداريم، جلسه غيرعلني ديروز مجلس اين ادعا را که «FATF تأثيري در مناسبات اقتصادي ما نخواهد داشت» از کجا آورده است! درست است که تحريم‌هاي ثانويه آمريکا هم براي ايران مشکلاتي به وجود آورده است ولي ارتباط دادن اين تحريم‌ها به مشکلات تبادل مالي کشورمان و بي‌تأثير دانستن FATF سخن کاملاً غيرکارشناسانه است که نبايد از مجلس شنيده شود. مشکل تبادل مالي به دليل قرار داشتن ايران در ليست سياه FATF حتي در انتقال پول از ايران به دانشجويان ايراني خارج از کشور نيز تأثير گذاشته و راه را براي کلاهبرداري از دانشجويان ايراني به دليل محروميت آنان از داشتن حساب بانکي بين‌المللي هموار کرده است. مسئولان کشور در اين زمينه، شکايت دانشجويان ايراني خارج از کشور را که گرفتاري‌هاي ناشي از عدم عضويت ايران در FATF را تشريح کرده‌اند در روزنامه جمهوري اسلامي ديروز 14 بهمن 1403 صفحه 3 بخوانند تا به اين نتيجه برسند که نبايد به مشکلات کمرشکن مردم بي‌اعتنا باشند و در اطاق‌هاي دربسته و بي‌خبر از درد و رنج مردم تصميم بگيرند.
آنچه براي آحاد مردم قطعي است اينست که زيان‌هاي کلان ناشي از عدم عضويت ايران در FATF را بايد کساني بپردازند که مانع پيوستن به آن شده‌اند و مي‌خواهند اين گناه را با توسل به عذرهاي بدتر از گناه توجيه نمايند.


نظرات کاربران


@