تبریز امروز:
حملات اسرائیل در سراسر جنوب و شرق لبنان چندین بنای تاریخی مهم را آسیب رسانده و تهدید کرده است، در حالی که بعلبک همچنان در خطر است.
حملات هوایی اسرائیل در نزدیکی ویرانههای رومی باستان بعلبک، میراث جهانی یونسکو
پس از یک سری حملات هوایی اسرائیل، شهر ساحلی باستانی فنیقیه تایر در لبنان، که به خاطر سواحل بکر، بندر باستانی و ویرانه های رومی معروف است، به شهر ارواح تبدیل شده است.
در پایان اکتبر، اسرائیل چندین بمب بین مکانهای میراث اصلی شهر، از جمله هیپودروم، یک سایت میراث جهانی یونسکو، و مجموعهای از مکانهای ساحلی مرتبط با فنیقیها و صلیبیون پرتاب کرد. این حملات در بحبوحه تشدید جنگ اسرائیل علیه حزبالله لبنان انجام شد که پس از 17 سپتامبر، زمانی که صدها پیجر مورد استفاده اعضای این گروه شبهنظامی در سراسر کشور منفجر شد، شدت گرفت.
به گفته وزارت فرهنگ لبنان و جوآن باجالی، باستان شناس و بنیانگذار و مدیر سازمان غیردولتی لبنانی بلادی، سایر مکان های میراثی در لبنان نیز تحت تأثیر قرار گرفته اند.
آنها شامل بازار تاریخی شهر نبطیه به سبک عثمانی قرن نوزدهمی است که شامل محله های سرایا و میدان می شود. بناهای مذهبی باستانی، از جمله مسجد طیر دبا، مسجد کفار تبنیت؛ کلیسای دردغایا; و مسجد بلیدا - که همه آنها به عنوان بناهای میراثی تعیین شده اند. علاوه بر این، مکانهای باستانشناسی مانند قلعه تبنین، قلعه مهم جنگهای صلیبی، مستقیماً مورد حمله هوایی قرار گرفت.
به گفته وزیر فرهنگ لبنان، حملات هوایی اسرائیل در شرق لبنان دیروز به ساختمانی متعلق به دوران عثمانی نزدیک به ویرانه های رومی در شهر بعلبک که یکی از میراث جهانی یونسکو است و خانه برخی از بزرگترین نمونه های امپراتوری در جهان است، آسیب جدی وارد کرد. معماری رومی در این حملات اخیر حداقل 40 نفر کشته شدند. به گفته وزارت بهداشت این کشور، حمله قبلی در اواخر ماه اکتبر در منطقه بعلبک منجر به کشته شدن 19 نفر شد.
باجالی میگوید در اثر بمباران نزدیک، یکی از سنگهای «قوبه» یا «گنبد» قباط دوریس در سال 1243 بعد از میلاد بعلبک، محل زیارتگاه مسلمانان، به زمین افتاد.
او می افزاید: «چیزی که ما هنوز نمی دانیم میزان تأثیر حرکات لرزه ای و ارتعاشات مداوم بر بناهای تاریخی ناشی از بمباران ها است. "این آسیب غیرقابل پیش بینی است. در حال حاضر هیچ کس نمی تواند برای ارزیابی خسارت ناشی از جنگ یا اندازه گیری قدرت ارتعاش در خاک برود. همچنین آسیب آلودگی مداوم هوا و مواد شیمیایی موجود در هوا وجود دارد. باجالی میگوید: «هیچکس نمیداند که چگونه بر سنگهای بناهای تاریخی تأثیر میگذارند.»
پس از درخواست محمد المرتضی، وزیر فرهنگ لبنان، یونسکو برای 18 نوامبر یک نشست اضطراری برای اتخاذ تدابیر فوری برای حفاظت از اماکن فرهنگی لبنان برگزار کرد. در این نشست مصطفی ادیب سفیر لبنان در سازمان ملل و سرکیس خوری مدیرکل آثار باستانی از سوی وزارت فرهنگ حضور خواهند داشت.
در پاسخ به وضعیت لبنان، Aliph، یک صندوق جهانی مستقر در ژنو که به حفاظت و بازسازی میراث در مناطق درگیری و موقعیتهای پس از جنگ اختصاص دارد، 100,000 دلار به این اقدامات اضطراری کمک کرده است.
علاوه بر این، علیف به همراه مدیر کل آثار باستانی لبنان و بیلادی، در حال کار بر روی حفاظت از مجموعه چندین موزه لبنان هستند.
زینا آریدا، مدیر موزه هنر مدرن عربی در دوحه، قطر و مدیر سابق موزه سورسوک در بیروت، میگوید: «این جنگ اولین بار است که سورسوک به طور کامل بسته میشود. همه آثار هنری در انبار هستند.»
والری فرلند، مدیر اجرایی Aliph، میگوید: «ما سعی میکنیم اقدامات پیشگیرانه را برای کشورهای درگیر ایجاد کنیم، اما اغلب پیشبینی اینکه چه زمانی به چنین اقداماتی نیاز است دشوار است. ما هنوز باید میزان خسارت را ارزیابی کنیم.»