خبر های ویژه

عید فطر تبریز سال ها پیش در دارالحکومه تبریز

11 فروردین 1404

ده فرمان مربی برجسته، یانوش کورچاک، برای تربیت کودکان

11 اسفند 1403

مدیران چگونه می‌توانند به کارمندان نسل Z کمک کنند تا قدرت کار معنادار را کشف کنند

11 اسفند 1403

هنر و علم، تناسبات ظریف یکسانی را در شاخه‌های درختان روشن می‌کنند

23 بهمن 1403

در واقع زیبایی شناسی «وابی سابی» ژاپنی در مورد چیست؟

13 دی 1403

نقیبی بر چیلله گجه سی آذربایجان و رسم و رسوم آن

29 آذر 1403

زندگی در ازدواج

13 آذر 1403

خواب بی کیفیت کوتاه و دیرهنگام

29 آبان 1403

کاری را که بلد نیستید، انجام ندهید! ثبت کتاب حیدر بابایه سلام به عنوان میراث غیر ملموس و تثبیت یک تندیس فاخر از شهریار ضرورت فرهنگی است!

28 آبان 1403

سالی رونی، راشل کوشنر و آرونداتی روی خواستار تحریم موسسات فرهنگی اسرائیل شدند

10 آبان 1403

دارالشفای ربع رشیدی ، موقوفه رشیدالدین فضل الله همدانی در تبریز

23 شهریور 1403

قدیمی‌ترین نقشه جهان؛ لوح گلی بابلی که رشته‌کوه زاگرس را به تصویر می‌کشد

20 شهریور 1403

کارکنان موزه لئو تولستوی در ۱۹۶مین سالگرد تولد این نویسنده بر پای مجسمه اش گل گذاشتند

19 شهریور 1403

پیشگامان هوش مصنوعی می‌خواهند ربات‌ها جایگزین معلمان انسانی شوند

31 مرداد 1403

روز خبرنگار ، روز قلم

17 مرداد 1403

آیا می خواهید رشد فکری فرزندتان را تقویت کنید؟ از کتاب های صوتی به جای فیلم استفاده کنید

31 تیر 1403

11 فروردین 1404

عید فطر تبریز سال ها پیش در دارالحکومه تبریز

نگارگری سلطان محمد تبریزی

سلطان محمد تبریزی نگارگر یکه تاز مکتب هنری تبریز که ۵۵۴ سال پیش در حکومت ترکمانان در تبریز متولد یافته ۸۵ سال عمر داشته و هزاران اثر هنری از او در ایران و موزه های جهان از جمله در لندن ، نیوریوک و استانبول به یادگار مانده است.وی از بانیان مکتب هنری تبریزو بعد از کمال الدین بهزاد ریاست کتابخانه شاهی و کارگاه‌های هنری آن را عهده دار بوده و در آثار بدیع او رنگ های پر جنب و جوش و قلم موهای جسورانه با رنگ های شاد و درخشان به زیبایی نمایان است. یکی از این آثار خلاق جشن عید فطر درتبریز است که اعجاب هنرمندان جهانی را بر انگیخته است اثر مربوط به پایان ماه مبارک رمضان ۹۲۲ هجری قمری حدود ۵۲۵ سال پیش تبریز با رؤیت هلال ماه نشان داده شده در این روز، نماز عید برگزارو رویت کنندگان ماه توجه دارند تا نخستین چهره ای که بعد از هلال ماه با نگاهشان مصادف می‌شود، چهره‌ای زیبا باشد با این اعتقاد که در چنین وضعی، تا آخر برج، خوشبختی و سعادت یارشان خواهد بود. خوشحالی و جشن و سرور حضار نمایان بوده وبه همین علت روئیت کنندگان ماه، بر بالای بام، روی خود را به سمت نزدیکان خود چرخانده‌ اند.

تبریز امروز:

●عیدست و موسم گل و یاران در انتظار
ساقی بروی شاه ببین ماه و می بیار
●خوش دولتی است خرم و خوش خسروی کریم
یارب ز چشم زخم زمانش نگاه‌دار


________
سلطان محمد تبریزی نگارگر یکه تاز مکتب هنری تبریز که ۵۵۴ سال پیش در حکومت ترکمانان در تبریز متولد یافته ۸۵ سال عمر داشته و هزاران اثر هنری از او در ایران و موزه های جهان از جمله در لندن ، نیوریوک و استانبول به یادگار مانده است.وی از بانیان مکتب هنری تبریزو بعد از کمال الدین بهزاد ریاست کتابخانه شاهی و کارگاه‌های هنری آن را عهده دار بوده و در آثار بدیع او رنگ های پر جنب و جوش و قلم موهای جسورانه با رنگ های شاد و درخشان به زیبایی نمایان است.
یکی از این آثار خلاق جشن عید فطر درتبریز است که اعجاب هنرمندان جهانی را بر انگیخته است اثر مربوط به پایان ماه مبارک رمضان ۹۲۲ هجری قمری حدود ۵۲۵ سال پیش تبریز با رؤیت هلال ماه نشان داده شده در این روز، نماز عید برگزارو رویت کنندگان ماه توجه دارند تا نخستین چهره ای که بعد از هلال ماه با نگاهشان مصادف می‌شود، چهره‌ای زیبا باشد با این اعتقاد که در چنین وضعی، تا آخر برج، خوشبختی و سعادت یارشان خواهد بود. خوشحالی و جشن و سرور حضار نمایان بوده وبه همین علت روئیت کنندگان ماه، بر بالای بام، روی خود را به سمت نزدیکان خود چرخانده‌ اند. از این رو حافظ در مدح شاه شجاع گفته است که: »ساقی بروی شاه ببین ماه و می بیار.

سلطان  محمد تبریزی

سلطان محمد، در قالب مکتب تبریز، شخصیت پردازی ظریفی از روئیت کنندگان هلال ماه، رقم زده است. حالت مکاشفه دو نفر، نخست سطحی است، در حالی که نفر سوم در حالتی است که نمایانگر استغراقی عمیق است. همین وضعیت در بخش پائین اثر نیز آشکار است افرادی که به دور شاه حلقه زده‌‌اند در آرامش و سکوت‌اند، ولی افرادی که در دایره بزرگتر و بیرون از حلقه نخست قرار دارند، در بحث و محاوره‌اند در اجرای این اثر، سلطان محمد، از گواش نسبتا ضخیم برای چین و چروک استفاده نموده که شیوه ای مشکل است و روی سطوح آب طلا کاری شده تخت شاهی از طرح اسلیمی سود زده است . کارشناسان مکتب هنری تبریز می گویند:صخره های رنگارنگ و پیکرهای پنهان انسان و موجودات و حیوانات از ویژگی های برجسته سبک نقاشی سلطان محمد بودند. او به دلیل توانایی اش در القای نقاشی هایش با رنگ های زنده و جزئیات پیچیده، از جمله گنجاندن چهره های پنهان در ترکیب هنرمندی چیره دست بوده است.
استفاده سلطان محمد از رنگ های شاد ، متنوع و گرم مشخصه سبک او بود و در ایجاد ترکیب های رنگی چشمگیر که به نقاشی هایش عمق و غنا می بخشید مهارت داشت. گنجاندن چهره‌های پنهان در صخره‌ها و منظره‌ها عنصری از تعجب و فتنه را اضافه می کرد و بینندگان را تشویق میکرد که به دقت به نقاشی نگاه کنند و جزئیات پنهان را کشف کنند.مشارکت در تکمیل نقاشی های زیبای خمسه طهماسبی ،حافظ، مثنوی جمال و جلال محمد آصفی،کلیات میر علی شیر علی نوایی،مثنوی گوی و چوگان،و بخشی از سبک زندگی و اعیاد مذهبی مردم شریف تبریز در آثار سلطان محمد تبریزی نمود فروانی داشته و وی در مکتب های هنری ترکمانان در تبریز و صفوی در تبریز یکه تاز گوی و میدان بوده است. آثار وشاهکارهای بی نظیر سلطان محمد تبریزی در موزه های ایران و کشورهای اروپایی و آمریکایی موجب تحسین و شگفتی هنرمندان، هنرشناسان ،طراحان و اساتید نگارگری و نقاشی شده و در معرفی و
شناساندن شهر هنرخیز و ریشه دار کهن تبریز همچون شمس تبریز، سلطان محمد نیز سهم بزرگی داشته است.


●محمد فرج پور باسمنجی

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت