19 بهمن 1403
روغنهای دانهای بهدلیل اینکه برخلاف پیه گاو، که حاوی چربیهای اشباع است و سطح کلسترول را افزایش میدهد، حاوی چربیهای غیراشباع هستند که میتوانند سطح کلسترول را کاهش دهند، به جزء اصلی رژیم غذایی آمریکاییها تبدیل شدهاند. از نظر تئوری، این بدان معناست که آنها باید خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهند. اما تحقیقات نشان میدهد که روغنهای دانهای مختلف تأثیرات متفاوتی بر خطر بیماریهای قلبی دارند. علاوه بر این، نشان داده شده است که روغنهای دانهای خطر میگرن را نیز افزایش میدهند. این احتمالاً بهدلیل سطح بالای اسیدهای چرب امگا-۶ در آنها است. این چربیها میتوانند التهاب را افزایش دهند، که یک حالت فعالشدن سیستم ایمنی است و میتواند مضر باشد..................روغنهای دانهای – که اغلب بهاشتباه "روغنهای گیاهی" نامیده میشوند – همانطور که از نامشان پیداست، روغنهایی هستند که از دانههای گیاهان استخراج میشوند. این برخلاف روغن زیتون و روغن نارگیل است که از میوهها بهدست میآیند. افرادی که استفاده گسترده از آنها را محکوم میکنند، اغلب به "هشت مورد منفور" از روغنهای دانهای اشاره میکنند: کانولا، ذرت، سویا، پنبهدانه، دانه انگور، آفتابگردان، گلرنگ و سبوس برنج. این روغنها پس از اختراع دستگاه پرس پیچی در سال ۱۸۸۸، که استخراج روغن از دانهها را در مقادیری که قبلاً هرگز ممکن نبود امکانپذیر کرد، بهطور بیسابقهای وارد رژیم غذایی انسان شدند. بین سالهای ۱۹۰۹ تا ۱۹۹۹، مصرف روغن سویا در ایالات متحده ۱۰۰۰ برابر افزایش یافت. این تغییر بهطور اساسی ترکیب بیولوژیکی ما را تغییر داد. بهدلیل افزایش مصرف روغنهای دانهای، در ۵۰ سال گذشته غلظت اسیدهای چرب امگا-۶ که آمریکاییها در بافت چربی خود حمل میکنند، ۱۳۶٪ افزایش یافته است.
تبریز امروز:
رابرت اف. کندی جونیور، که انتظار میرود موانع نهایی تأیید خود بهعنوان وزیر بهداشت دولت دونالد ترامپ را پشت سر بگذارد، به همراه تعدادی از تأثیرگذاران حوزه سلامت اعلام کردهاند که روغنهای پختوپز پر مصرف مانند روغن کانولا و روغن سویا سمی هستند.
تیشرتهای فروختهشده توسط کمپین "Make America Healthy Again" او اکنون شامل شعار "دوباره روغن سرخکردنی را به پیه تبدیل کنید" است – اشارهای به استفاده سنتی از چربی گاو برای پختوپز است.
روغنهای دانهای بهدلیل اینکه برخلاف پیه گاو، که حاوی چربیهای اشباع است و سطح کلسترول را افزایش میدهد، حاوی چربیهای غیراشباع هستند که میتوانند سطح کلسترول را کاهش دهند، به جزء اصلی رژیم غذایی آمریکاییها تبدیل شدهاند. از نظر تئوری، این بدان معناست که آنها باید خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
اما تحقیقات نشان میدهد که روغنهای دانهای مختلف تأثیرات متفاوتی بر خطر بیماریهای قلبی دارند. علاوه بر این، نشان داده شده است که روغنهای دانهای خطر میگرن را نیز افزایش میدهند. این احتمالاً بهدلیل سطح بالای اسیدهای چرب امگا-۶ در آنها است. این چربیها میتوانند التهاب را افزایش دهند، که یک حالت فعالشدن سیستم ایمنی است و میتواند مضر باشد.
بهعنوان یک پزشک خانواده با مدرک دکترای تغذیه، من آخرین یافتههای علمی تغذیه را به توصیههای غذایی برای بیمارانم ترجمه میکنم. وقتی نوبت به روغنهای دانهای میرسد، تحقیقات نشان میدهد که تأثیرات سلامتی آنها پیچیدهتر از آن چیزی است که تیترها و پستهای شبکههای اجتماعی پیشنهاد میکنند.
چگونه روغنهای دانهای وارد رژیم غذایی آمریکاییها شدند
روغنهای دانهای – که اغلب بهاشتباه "روغنهای گیاهی" نامیده میشوند – همانطور که از نامشان پیداست، روغنهایی هستند که از دانههای گیاهان استخراج میشوند. این برخلاف روغن زیتون و روغن نارگیل است که از میوهها بهدست میآیند. افرادی که استفاده گسترده از آنها را محکوم میکنند، اغلب به "هشت مورد منفور" از روغنهای دانهای اشاره میکنند: کانولا، ذرت، سویا، پنبهدانه، دانه انگور، آفتابگردان، گلرنگ و سبوس برنج.
این روغنها پس از اختراع دستگاه پرس پیچی در سال ۱۸۸۸، که استخراج روغن از دانهها را در مقادیری که قبلاً هرگز ممکن نبود امکانپذیر کرد، بهطور بیسابقهای وارد رژیم غذایی انسان شدند.
بین سالهای ۱۹۰۹ تا ۱۹۹۹، مصرف روغن سویا در ایالات متحده ۱۰۰۰ برابر افزایش یافت. این تغییر بهطور اساسی ترکیب بیولوژیکی ما را تغییر داد. بهدلیل افزایش مصرف روغنهای دانهای، در ۵۰ سال گذشته غلظت اسیدهای چرب امگا-۶ که آمریکاییها در بافت چربی خود حمل میکنند، ۱۳۶٪ افزایش یافته است.
ارزیابی نسبت اسیدهای چرب امگا-۶ به امگا-۳
اسیدهای چرب امگا-۶ و امگا-۳ مواد مغذی ضروری هستند که التهاب را کنترل میکنند. در حالی که امگا-۶ تمایل به تولید مولکولهایی دارد که التهاب را افزایش میدهند، امگا-۳ تمایل به تولید مولکولهایی دارد که التهاب را کاهش میدهند. تا همین اواخر، مردم بهطور کلی مقادیر مساوی از امگا-۶ و امگا-۳ مصرف میکردند. با این حال، در طول قرن گذشته، این نسبت تغییر کرده است. امروزه، مردم امگا-۶ را ۱۵ برابر بیشتر از امگا-۳،مصرف میکنند، که بخشی از آن بهدلیل افزایش مصرف روغنهای دانهای است.
از نظر تئوری، روغنهای دانهای میتوانند باعث مشکلات سلامتی شوند، زیرا حاوی مقدار مطلق بالایی از اسیدهای چرب امگا-۶ و همچنین نسبت بالای امگا-۶ به امگا-۳ هستند. مطالعات نسبت افزایشیافته امگا-۶ به امگا-۳ را با طیف وسیعی از شرایط، از جمله اختلالات خلقی، درد زانو، کمردرد، درد قاعدگی و حتی زایمان زودرس مرتبط دانستهاند. اسیدهای چرب امگا-۶ همچنین در فرآیندهایی که باعث سرطان روده بزرگ میشوند، دخیل بودهاند.
با این حال، سطح مطلق امگا-۶ و نسبت امگا-۶ به امگا-۳ در روغنهای دانهای مختلف بهطور قابل توجهی متفاوت است. بهعنوان مثال، روغن گلرنگ و روغن آفتابگردان به ترتیب نسبتهای ۱۲۵:۱ و ۹۱:۱ دارند. نسبت روغن ذرت ۵۰:۱ است. در همین حال، روغن سویا و روغن کانولا نسبتهای پایینتری ، به ترتیب ۸:۱ و ۲:۱ دارند.
دانشمندان از اصلاح ژنتیکی برای ایجاد روغنهای دانهای مانند روغن کانولا با اسید اولئیک بالا استفاده کردهاند که نسبت امگا-۶ به امگا-۳ پایینتری دارند. با این حال، مزایای سلامتی این روغنهای مهندسیشده هنوز در حال مطالعه است.
نتیجهگیری درباره التهاب و خطرات سلامتی
بخشی از جنجال پیرامون روغنهای دانهای این است که مطالعاتی که تأثیر التهابی آنها را بررسی کردهاند، نتایج متفاوتی داشتهاند. یک فراتحلیل که تأثیرات روغنهای دانهای را بر ۱۱ نشانگر التهابی ترکیب میکرد، عمدتاً هیچ تأثیری نشان نداد – بهجز یک نشانگر التهابی که در افرادی با بالاترین میزان مصرف امگا-۶ بهطور قابل توجهی افزایش یافته بود.
برای پیچیدهتر کردن موضوع، ژنتیک نیز در پتانسیل التهابی روغنهای دانهای نقش دارد. افراد با تبار آفریقایی، بومی و لاتین تمایل دارند اسیدهای چرب امگا-۶ را سریعتر متابولیزه کنند، که میتواند اثر التهابی مصرف روغنهای دانهای را افزایش دهد. دانشمندان هنوز بهطور کامل درک نمیکنند که چگونه ژنتیک و سایر عوامل ممکن است بر تأثیرات سلامتی این روغنها تأثیر بگذارند.
تأثیر روغنهای دانهای مختلف بر خطر قلبی-عروقی
بررسی هفت کارآزمایی تصادفی کنترلشده نشان داد که تأثیر روغنهای دانهای بر خطر حمله قلبی بسته به نوع روغن دانهای متفاوت است.
این موضوع توسط دادههایی تأیید شد که از نوارهای کشفشده در زیرزمین یک محقق بازیابی شدند. این محقق در دهه ۱۹۷۰ بزرگترین و دقیقترین کارآزمایی غذایی را انجام داد که تا به امروز جایگزینی چربیهای اشباع با روغنهای دانهای را بررسی کرده است. در آن کار، جایگزینی چربیهای اشباع مانند پیه گاو با روغنهای دانهای همیشه کلسترول را کاهش میدهد، اما همیشه خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی را کاهش نمیدهد.
در مجموع، این مطالعات نشان میدهند که وقتی چربیهای اشباع مانند پیه گاو با روغنهای دانهای که نسبت امگا-۶ به امگا-۳ پایینتری دارند، مانند روغن سویا جایگزین میشوند، خطر حمله قلبی و مرگ ناشی از بیماری قلبی کاهش مییابد. با این حال، وقتی چربیهای اشباع با روغنهای دانهای با نسبت بالاتر امگا-۶ به امگا-۳، مانند روغن ذرت، جایگزین میشوند، خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی افزایش مییابد.
جالب اینجاست که پرخریدارترین روغن دانهای در ایالات متحده روغن سویا است، که نسبت امگا-۶ به امگا-۳ مطلوبتری برابر با ۸:۱ دارد – و مطالعات نشان میدهند که این روغن خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد.
با این حال، روغنهای دانهای با نسبتهای کمتر مطلوب، مانند روغن ذرت و روغن گلرنگ، در تعداد بیشماری از غذاهای فرآوریشده، از جمله چیپس سیبزمینی، شامهای منجمد و دسرهای بستهبندیشده یافت میشوند. با این حال، سایر جنبههای این غذاها، علاوه بر محتوای روغن دانهای آنها، نیز آنها را ناسالم میکند.
مورد میگرن – و فراتر از آن
یک کارآزمایی تصادفی کنترلشده دقیق – که استاندارد طلایی شواهد بالینی است – نشان داد که رژیمهای غذایی با امگا-۳ بالا و امگا-۶ پایین، و در نتیجه کمبودن روغنهای دانهای، بهطور قابل توجهی خطر میگرن را کاهش میدهند.
در این مطالعه، افرادی که مصرف اسیدهای چرب امگا-۳ خود را با خوردن ماهیهای چرب مانند سالمون افزایش دادند، بهطور متوسط دو میگرن کمتر در ماه نسبت به حالت عادی تجربه کردند، حتی اگر مصرف امگا-۶ خود را تغییر ندهند. با این حال، اگر آنها مصرف امگا-۶ خود را با جایگزینی روغن ذرت با روغن زیتون کاهش میدادند و همزمان مصرف امگا-۳ خود را افزایش میدادند، چهار میگرن کمتر در ماه تجربه میکردند.
این تفاوت قابل توجه است، با توجه به اینکه جدیدترین داروهای میگرن فرکانس میگرن را تقریباً دو روز در ماه نسبت به دارونما کاهش میدهند. بنابراین، برای افراد مبتلا به میگرن – که یک ششم آمریکاییها را تشکیل میدهند – کاهش روغنهای دانهای، همراه با افزایش مصرف امگا-۳، ممکن است حتی مؤثرتر از داروهای فعلی باشد.
جمعبندی
بهطور کلی، روش چشمگیری که اسیدهای چرب امگا-۶ وارد زنجیره غذایی شدهاند و ترکیب بیولوژیکی ما را بهطور اساسی تغییر دادهاند، این موضوع را به یک حوزه مهم برای مطالعه تبدیل کرده است. اما این سؤال که آیا روغنهای دانهای خوب هستند یا بد، سیاه و سفید نیست. هیچ دلیلی وجود ندارد که نتیجه بگیریم آمریکاییها اگر دوباره شروع به سرخ کردن همه چیز با پیه گاو کنند، سالمتر خواهند بود، اما استدلالی وجود دارد که باید با دقت بیشتری به پیچیدگیهای مربوط به این روغنها و تأثیرات بالقوه آنها توجه شود.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.