20 فروردین 1404
بر اساس مطالعهای جامع که از سوی سازمان ملل منتشر شده و به بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی بر توسعه اقتصادی میپردازد، کشورهای منطقه قفقاز جنوبی نسبت به سایر کشورها در منطقه آسیا-اقیانوسیه تاکنون تأثیرات متوسطی از تغییرات اقلیمی متحمل شدهاند. این گزارش با عنوان "بررسی اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه ۲۰۲۵: درک پیامدهای اقتصاد کلان ناشی از تغییرات اقلیمی" منتشر شده و بر پیوند بین اقتصاد کلان و تغییرات اقلیمی تمرکز دارد؛ پیوندی که توسعه اقتصادی در دهههای آینده را شکل خواهد داد.
تبریز امروز:
بر اساس مطالعهای جامع که از سوی سازمان ملل منتشر شده و به بررسی تأثیر تغییرات اقلیمی بر توسعه اقتصادی میپردازد، کشورهای منطقه قفقاز جنوبی نسبت به سایر کشورها در منطقه آسیا-اقیانوسیه تاکنون تأثیرات متوسطی از تغییرات اقلیمی متحمل شدهاند.
این گزارش با عنوان "بررسی اقتصادی و اجتماعی آسیا و اقیانوسیه ۲۰۲۵: درک پیامدهای اقتصاد کلان ناشی از تغییرات اقلیمی" منتشر شده و بر پیوند بین اقتصاد کلان و تغییرات اقلیمی تمرکز دارد؛ پیوندی که توسعه اقتصادی در دهههای آینده را شکل خواهد داد.
در این گزارش آمده است:
«با افزایش بلایای اقلیمی در جهان و تشدید اقدامات مقابله با تغییرات آبوهوایی، پیامدهای چشمگیری بر جوامع، اقتصادها و نتایج اقتصاد کلان به وجود خواهد آمد. درک این پیوند پیچیده و در حال تحول میان اقتصاد کلان و تغییرات اقلیمی برای سیاستگذاران اقتصادی ضروری است تا ضمن دستیابی به اهداف سنتی، از اقدامات ملی مقابله با تغییر اقلیم نیز بهطور مؤثر حمایت کنند.»
طبق دادههای ارائهشده، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و گرجستان در حال حاضر موقعیت مناسبی برای مواجهه با چالشهای آینده دارند. برای مثال، میانگین تخمینی سالانهی زیان اقتصادی ناشی از عوامل اقلیمی برای ۳۰ کشور تحت پوشش این مطالعه حدود ۴/۸ درصد تولید ناخالص داخلی (GDP) است، در حالیکه این رقم برای کشورهای قفقاز جنوبی پایینتر از میانگین است؛ جمهوری آذربایجان کمترین میزان را با حدود ۳ درصد داراست.
همچنین، میزان برآورد شدهی کاهش ارزش تولیدات بخش کشاورزی این کشورها به علت تغییرات اقلیمی نیز بهمراتب کمتر از میانگین آسیا-اقیانوسیه است.
مطالعهی مذکور تأکید میکند که گرمایش جهانی و واکنشهای سیاستی در بخشهایی مانند کشاورزی، انرژی و تجارت میتواند فشارهای تورمی را در سراسر آسیا-اقیانوسیه تشدید کند. طبق پیشبینیها، تا میانه قرن میانگین شاخص قیمت مصرفکننده (CPI) در منطقه بهدلیل تغییرات اقلیمی حدود ۱ واحد پایه افزایش خواهد یافت؛ اما افزایش تورم در ارمنستان، آذربایجان و گرجستان کمتر از این میانگین پیشبینی شده است.
گزارش میگوید:
«این اثرات تورمی بر اساس آسیبپذیری شاخصهای قیمتی کشورها نسبت به نوسانات دمایی و بارندگیها تخمین زده شدهاند و از اختلالات در کشاورزی، تولید انرژی، زنجیره تأمین، و خسارات زیرساختی و صنعتی ناشی از تغییرات اقلیمی ناشی میشوند.»
با این حال، در گزارش آمده است که با وجود میزان پایینتر قرارگیری در معرض خطرات توسعهای ناشی از تغییرات اقلیمی، کشورهای قفقاز جنوبی از ظرفیت نهادی نسبتاً ضعیفی برای مقابله با چالشهای اقلیمی برخوردارند.
در بخش «تحلیل ظرفیت مقابله»، ارمنستان، آذربایجان و گرجستان در شاخصهایی چون "قدرت نظام بانکی" و "شاخص توسعه مالی" پایینتر از میانگین هستند. همچنین، ارمنستان و آذربایجان از نظر "بسیج مالی اقلیمی" و "استفاده از سیاستگذاری مالی سبز" نیز عملکردی پایینتر از میانگین دارند.
در گزارش آمده است:
«هرچند برخی کشورها گامهایی در جهت افزایش مقاومت مالی و بودجهای خود برداشتهاند، اما همچنان شکافهای عمدهای باقیست، بهویژه در کشورهایی که منابع محدودی دارند و به بخشهایی وابستهاند که در برابر اقلیم حساساند.»
سازمان ملل برای تقویت تابآوری، راهکارهایی چون بهبود مدیریت مالی دولتی، افزایش پوشش شبکههای رفاه اجتماعی، گسترش پایه مالیاتی، بهینهسازی نظام اخذ مالیات، توسعه بستههای محرک مالی سبز و نیز همکاری منطقهای بیشتر را پیشنهاد میکند.
گزارش هشدار میدهد:
«سیاستگذاران باید به ابزارها و رویکردهای جدیدی بیندیشند، زیرا مقابله با تغییرات اقلیمی از اهداف سنتی اقتصاد کلان نیست و مؤثر بودن سیاستهای مرسوم در این زمینه ممکن است مورد تردید قرار گیرد.»
همچنین آمده است:
«سیاستگذاران باید از پیامدهای اجتماعی ناخواستهی سیاستهای همراستا با اقلیم آگاه باشند. برای مثال، در صورت عدم استفاده از بخشی از درآمدهای حاصل از قیمتگذاری کربن برای حمایت از اقشار آسیبپذیر در برابر افزایش قیمت انرژی، چنین سیاستهایی میتوانند فقر را افزایش داده و نابرابری درآمدی را تشدید کنند.»
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.