13 اسفند 1403

مینیاتورمردماهیگیر

نقاشی کهن چین - کاوه وحیدی آذر

عادات زندگی انسان‌ها و حتی رسوم یک منطقه تا حد زیادی تحت تأثیر محیط شکل می‌گیرند. علاقه مردم شمالی به خوردن «ماهی باز شدن رود » در اوایل بهار، نتیجه تأثیرات آب‌وهوایی است.

تبریز امروز:

مرد ماهیگیر - مینیاتور چینی

عادات زندگی انسان‌ها و حتی رسوم یک منطقه تا حد زیادی تحت تأثیر محیط شکل می‌گیرند. علاقه مردم شمالی به خوردن «ماهی باز شدن رود » در اوایل بهار، نتیجه تأثیرات آب‌وهوایی است.
در گذشته، حمل‌ونقل طولانی هم کند و هم گران بود. اگر کسی در مناطق داخلی زندگی می‌کرد، فرصت خوردن ماهی‌های دریایی کمتر بود و بیشتر به «ماهی رودخانه‌ای» یا ماهی‌های موجود در رودخانه‌ها و دریاچه‌ها وابسته بودند. در شمال، با شروع زمستان، لایه‌های ضخیم یخ روی رودخانه‌ها و دریاچه‌ها تشکیل می‌شد و ماهیگیری دشوار می‌گشت؛ به همین دلیل، خانواده‌های معمولی در زمستان به‌ندرت ماهی می‌خوردند. زمستان‌های سخت شمال ممکن بود دو تا سه ماه ادامه داشته باشد. در این مدت طولانی، ماهی‌ها در عمق رودخانه‌ها زیر یخ، در حالت خواب زمستانی فرو می‌رفتند، چیزی نمی‌خوردند و حرکت نمی‌کردند. ناخالصی‌های بدنشان به‌تدریج دفع می‌شد و چربی‌های ذخیره‌شده به‌تدریج مصرف می‌شد و گلیکوژن کبدی نیز تبدیل می‌شد. این فرآیند طبیعی باعث می‌شد گوشت ماهی‌ها لذیذتر، نرم‌تر و پاک‌تر شود. وقتی بهار فرا می‌رسید و برف و یخ آب می‌شد، لایه یخ روی رودخانه‌ها ذوب می‌شد. به زبان مردم شمال، این یعنی «رود باز شد» و ماهی‌هایی که در این زمان صید می‌شدند، «ماهی بازشدن رود» نامیده می‌شدند. بیشتر مردم مدتی بود که ماهی نخورده بودند و این ماهی‌ها که مدت طولانی در زیر یخ آرام بودند، بسیار خوشمزه و خوش‌طعم بودند و طعم واقعی ماهی را داشتند. این ماهی‌ها به «رقیب جین‌سنگ» معروف شدند. به همین دلیل، خوردن ماهی بازشدن رود در روزهای ذوب یخ به یک لذت زندگی شد که هر سال تکرار می‌شد.
هر ساله در اوایل بهار، یعنی اوایل مارس، زمانی که رودخانه زرد (هوانگ‌هه) باز می‌شد، مردم ساکن در امتداد این رودخانه از خوردن ماهی بازشدن رود لذت می‌بردند. مناطق داخلی مغولستان، شانشی و شاآنشی، کپورهای بازشدن رود زرد را به‌عنوان یک غذای لذیذ می‌شناختند. در میان آن‌ها، ماهی بازشدن رود از منطقه هوکو در استان شانشی در اوج دوره سلسله چینگ به‌عنوان هدیه سلطنتی شناخته می‌شد و هر سال به پکن فرستاده می‌شد تا در سفره سه امپراتور کانگ‌سی، یونگ‌چنگ و چیان‌لونگ سرو شود. به همین دلیل، این ماهی در این منطقه شهرت ویژه‌ای داشت. با این حال، امپراتوران چینگ بسیار سخت‌گیر بودند و مقرر کرده بودند که ماهی بازشدن رود باید در ماه ژانویه (اوج زمستان) سرو شود، زمانی که یخ‌های رودخانه بسیار ضخیم بودند! به وضوح، مردم هوکو باید تلاش زیادی می‌کردند تا یخ‌های رودخانه زرد را سوراخ کنند و از طریق سوراخ‌های یخی ماهی صید کنند تا وظیفه فرستادن هدیه را به انجام برسانند. وقتی این ماهی‌ها به پکن می‌رسیدند، علاوه بر مصرف در دربار، امپراتور بخشی از آن‌ها را به شاهزادگان و بزرگان اهدا می‌کرد. با شرایط آن زمان، خوردن ماهی رودخانه‌ای بزرگ در زمستان بسیار نادر و ارزشمند بود.
امروزه با پیشرفت حمل‌ونقل و فناوری‌های مدرن یخچال‌سازی، مردم در تمام فصول سال می‌توانند به‌راحتی ماهی و میگو بخورند و دیگر لازم نیست برای رفع هوس خود تا یک روز خاص صبر کنند. به نظر می‌رسد جذابیت ماهی بازشدن رود مثل گذشته نباشد. با این حال، مناطقی که به خاطر این رسم معروف هستند، از این سنت زندگی برای توسعه گردشگری استفاده می‌کنند. آن‌ها در کنار رودخانه‌ها اقامتگاه‌ها، هتل‌ها، و استراحتگاه‌هایی ساخته‌اند و حتی مناطق گردشگری اکولوژیکی ایجاد کرده‌اند. برای مثال، شهر شولینژائو در منطقه دالاتی در مغولستان داخلی، که در میانه خم «U» شکل رود زرد واقع شده، به‌طور خلاقانه فستیوالی به نام «جشن بازشدن رود» برگزار می‌کند تا گردشگران را جذب کند. وقتی بهار به زمین بازمی‌گردد، مردم با اشتیاق با خانواده، دوستان، و همکارانشان چند روزی در کنار رودخانه یا دریاچه اقامت می‌کنند، ماهی می‌خورند و از گل‌ها و مناظر طبیعی لذت می‌برند. به همین دلیل، خوردن ماهی بازشدن رود هر بهار گردشگران زیادی را جذب می‌کند و پروژه‌ای بسیار جذاب برای گردشگری است.
با این حال، با وضعیت نامعلوم پایان همه‌گیری در سال جاری، به نظر می‌رسد لذت خوردن ماهی بازشدن رود در این بهار به‌طور موقت متوقف شود.

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت