20 شهریور 1403
در يکي از سالهاي دهه 80 سخنگوي وقت وزارتخارجه در يک افطاري ماه مبارک رمضان مهمان روزنامه جمهوري اسلامي بود. از آن فرصت غيررسمي استفاده کردم و از آقاي سخنگو پرسيدم: آيا شما هم مثل ما فکر ميکنيد و در عمل به اين نتيجه رسيدهايد که سخنگو بودن بدترين شغل است؟ بدون معطلي و بطوري که گوئي مدتهاست ميخواست رازي را فاش کند و منتظر فرصت بود، گفت: بله، دقيقاً همينطور است.
تبریز امروز:
⬅️ در يکي از سالهاي دهه 80 سخنگوي وقت وزارتخارجه در يک افطاري ماه مبارک رمضان مهمان روزنامه جمهوري اسلامي بود. از آن فرصت غيررسمي استفاده کردم و از آقاي سخنگو پرسيدم: آيا شما هم مثل ما فکر ميکنيد و در عمل به اين نتيجه رسيدهايد که سخنگو بودن بدترين شغل است؟ بدون معطلي و بطوري که گوئي مدتهاست ميخواست رازي را فاش کند و منتظر فرصت بود، گفت: بله، دقيقاً همينطور است.
او با من همعقيده بود که سخنگو آزادي عمل ندارد و مجبور است همان چيزي را بگويد که از او ميخواهند که بگويد. در مواردي هم مجبور است برخلاف عقيده خودش و برخلاف واقعيت حرف بزند يا جواب سؤال خبرنگاران را بدهد.
سال گذشته يکي از آشنايان که پيشنهاد مسئوليت سخنگوئي يکي از دستگاههاي مهم کشور را دريافت کرده بود، با من براي پذيرفتن يا نپذيرفتن اين پيشنهاد مشورت کرد. به او گفتم: اينجا که به تو پيشنهاد سخنگو شدنش را دادهاند، بسيار حساس است. مردم سؤالهاي زيادي دارند که ميخواهند از اين دستگاه جوابش را بگيرند و کسي که سخنگويش ميشود بايد فقط راست بگويد تا بتواند اولاً مردم را قانع کند و ثانياً اعتبار دستگاه و اصل نظام را حفظ کند. بنابراين، اگر اين قدرت را در خودت سراغداري که فقط راست بگوئي و از طفره رفتن و پناه بردن به عناويني از قبيل «مصلحت» و «حفظ آبرو»ي اين و آن کردن پرهيز کني و با مردم کاملاً روراست باشي حتماً قبول کن و اگر قدرت چنين کاري را در خودت نميبيني حتماً اين پيشنهاد را رد کن.
اين را هم اضافه کردم که با بالاترين مسئول دستگاه صحبت کن و همين شرط را مطرح و اتمام حجت کن، اگر قبول کرد با همين شرط بپذير و مشغول کار شو و اگر قبول نکرد و خواست با اما و اگر و تبصره سرگرمت کند، قاطعانه شانه خالي کن و زير بار تبصرههايش نرو. از اينکه بعد از مدت کوتاهي شخص ديگري سخنگوي آن دستگاه شد، فهميدم عطاي سخنگوئي آن دستگاه مهم را به لقاي تبصرهها و اما و اگرها و مصلحتسنجيهايش بخشيده و به آن پيشنهاد جواب رد داده است. الحق والانصاف که از دوربين رسانه ملي و رسانهها گذشتن جَنَم ميخواهد.
حالا که رئيس جمهور پزشکيان گفته با مردم عهد بستهام هرگز به آنها دروغ نگويم (البته اگر بگذارند به اين عهد خود وفا کند) زمان بسيار مناسبي است که سخنگويان قواي سهگانه، وزارتخانهها و ساير دستگاههاي دولتي و حکومتي، روش جديدي در پيش بگيرند و صداقت را محور کار خود قرار دهند. نظام جمهوري اسلامي از دروغ گفتن بعضي مسئولين ضربههاي بزرگي خورده و بخش قابل توجهي از اعتبار خود را از اين طريق از دست داده است. دروغ، حتي اگر به توجيهاتي از قبيل «مصلحت» متکي باشد، قطعاً زيانبار است و سخنگويان دستگاههاي دولتي و حکومتي در اين زمينه مسئوليت بزرگي برعهده دارند. آنها اگر با مردم صادقانه حرف بزنند، هم خودشان دچار عذاب وجدان نميشوند و هم اعتبار نظام را ترميم خواهند کرد. وقتي آنها صداقت را پيشه ميکنند از تلخيهاي احتمالي اين مسير نبايد بترسند.
درباره صداقت، اين فراز از سخنان متفکر بزرگ شهيد مظلوم آيتالله بهشتي را به سخنگويان هديه ميکنم که ميفرمود:
«وقتي خواستيم از موضع صدق و حق و عدل که روح اسلام است با هم برخورد کنيم، گاهي هم تلخي است ولي من اين تلخي ناشي از برخورد صادقانه را بر آن شيريني کاذب ناشي از برخورد منافقانه و مجاملهآميز ترجيح ميدهم. زندگي در آن حالت است که نوراني است و از فروغ الهي برخوردار است».
و درباره مصلحت نيز اين فراز از سخنان مرحوم علامه محمدتقي جعفري را يادآور ميشوم که ميفرمود:
«دين، برادر بزرگتري دارد به نام اخلاق. وقتي دين، اين برادر بزرگتر يعني اخلاق را کنار ميگذارد و با قدرت همدم ميشود صاحب فرزندي ميگردد به نام مصلحت که اين فرزند هم دين را ميکشد هم اخلاق را».
سخنگويان اگر از فرصتي که در اختيار دارند، و البته زودگذر است، به نفع صداقت استفاده کنند، رستگار خواهند بود و اگر صداقت را فداي مصلحت کنند، زيانکارند. خدا کند رستگار باشند.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.