1 بهمن 1402
خانکندی شهر محل زندگی اکثریت 100هزار نفری بود که تقریباً همه آنها ارمنی بودند که پس از حمله برق آسای آذربایجان برای تصرف کل قره باغ در 19-20 سپتامبر به ارمنستان گریختند. هنگام فرار، انفجار گازی را تحمل کردند که بیش از 200 کشته برجای گذاشت، یک راه بندان چند روزه که طبق گزارش ها در طی آن 64 نفر جان باختند و پس از رسیدن به مقصد با وضعیت نامشخصی مواجه شدند.
تبریز امروز:
زمانی مقر یک دولت واقعی بود. اکنون این شهر یک شهر ارواح است که میزبان پیش بینی قدرت فاتحان خود است.
11 ژانویه 2024
سربازان آذربایجان در رژه پیروزی در پایتخت متروک سابق قره باغ کوهستانی راهپیمایی کردند (President.az)
سربازان آذربایجان در رژه پیروزی در پایتخت متروک سابق قره باغ کوهستانی راهپیمایی کردند (President.az)
این شهر ارواح است که هم در ذهن ارمنیها که آن را استپاناکرت میشناسند و هم آذربایجانیها که آن را خانکندی میشناسند، بزرگ جلوه میکند.
این کشور به مدت سه دهه به عنوان پایتخت واقعی جمهوری خودخوانده و منقرض شده قره باغ کوهستانی (NKR) خدمت کرد.
خانکندی شهر محل زندگی اکثریت 100هزار نفری بود که تقریباً همه آنها ارمنی بودند که پس از حمله برق آسای آذربایجان برای تصرف کل قره باغ در 19-20 سپتامبر به ارمنستان گریختند. هنگام فرار، انفجار گازی را تحمل کردند که بیش از 200 کشته برجای گذاشت، یک راه بندان چند روزه که طبق گزارش ها در طی آن 64 نفر جان باختند و پس از رسیدن به مقصد با وضعیت نامشخصی مواجه شدند.
آذربایجان هرگز وجود NKR و حتی اصطلاح "قره باغ کوهستانی" را نپذیرفت، چه رسد به این که این تصور پایتخت داشته باشد. اما شهر خانکندی نیز از اهمیت نمادین زیادی برای آن برخوردار است، زیرا تصرف آن بیانگر ماهیت کامل پیروزی باکو در قره باغ است.
در خانکندی بود که رئیس جمهور الهام علی اف پیروزمندانه ترین نطق پیروزی خود را ایراد کرد، پرچم آذربایجان را به اهتزاز درآورد و رهبران بازداشت شده سابق جمهوری خودخوانده ناگورنو قره باغ را به سخره گرفت.
و در خانکندی بود که پیروزی در جنگ 2020 علیه ارمنستان بر سر قره باغ با رژه نظامی با حضور علی اف و خانواده اش در ماه نوامبر جشن گرفته شد.
وی در مراسم رژه گفت: در این 20 سال [ریاست جمهوری ام] هرگز شک نکردم که این روز فرا می رسد و رژه نظامی با پرچم آذربایجان در شهر خانکندی برگزار می شود. من یک بار [در طول جنگ 2020] گفتم که بدون شوشا، کار ما ناقص خواهد بود. با این حال، حتی آن زمان هم میدانستم که بدون خانکندی و خوجالی، کار ما ناقص خواهد بود.»
تصاویر منتشر شده در شبکه های اجتماعی از خانکندی توسط تعدادی از آذربایجانی ها که به این شهر دسترسی دارند، عملاً هیچ نشانه ای از زندگی را نشان نمی دهد. به گفته دولت ارمنستان، طی 10 روز پس از تسلیم NKR پس از حمله برق آسای آذربایجان، بیش از 100000 نفر از قره باغ کوهستانی را به مقصد ارمنستان ترک کردند.
در ماه دسامبر، رسانه های آذربایجان به نقل از کمیسیون امور آوارگان داخلی این کشور گزارش دادند که 50 خانواده آذربایجانی که اصالتاً اهل خانکندی هستند، به زودی در این شهر اسکان داده خواهند شد. در حالی که این شهر به عنوان مقر حکومت منطقه خودمختار قره باغ در آذربایجان شوروی (1923-1991) بود، جمعیت آن اکثراً ارمنی و اقلیت آذربایجانی بودند. بر اساس آخرین سرشماری شوروی که در سال 1979 در آنجا انجام شد، جمعیت آن 11 درصد آذربایجانی بود.
دولت آذربایجان یک «درگاه ادغام مجدد» برای ارمنیهایی که تصمیم میگیرند در خانههای خود بمانند و حکومت باکو را بپذیرند، ایجاد کرد. این سازمان در ماه اکتبر ادعا کرد که 98 درخواست دریافت کرده است، اما کمیته بین المللی صلیب سرخ تخمین می زند که تنها حدود 20 درخواست باقی مانده است.
در حالی که ارمنستان می گوید که فرار ارمنی های محلی در برابر پیشروی نظامی آذربایجان به منزله پاکسازی قومی است، مقامات آذربایجان اصرار دارند که آنها با اراده خود ترک کردند، همانطور که علی اف در مصاحبه با یورونیوز در دسامبر تکرار کرد.
«ارتباطات عمومی ما با ارامنه قره باغ و کاری که بعد از آن انجام دادیم، نشان داد که میخواهیم آنها بمانند. ما آشکارا این را اعلام کردیم و من در طی درخواستی که از مردم آذربایجان پس از پایان عملیات ضد تروریستی [حمله سپتامبر] داشتم، گفتم که میتوانند بمانند.» ما پورتال الکترونیکی ثبت نام را باز کردیم. همه کسانی که می خواهند برگردند این حق را دارند. اموال آنها به درستی محافظت می شود. تمامی اماکن تاریخی و مذهبی به نحو مقتضی محافظت می شوند.»
در گزارش های ملاقات مقامات آذربایجان با ساکنان ارمنی در قره باغ به منظور ثبت نام، عمدتاً افراد مسن را می بینیم که احتمالاً ضعیف تر از آن بودند که به مهاجرت بپیوندند.
آذربایجان طرح ادغام مجدد خود برای ارمنیان قره باغ را تنها در ماه اکتبر و پس از فرار اکثریت قریب به اتفاق مردم از منطقه به صورت علنی فاش کرد. از آنجایی که به طور کلی مبهم است، یک چیز را روشن می کند: همانطور که انتظار می رود، برخورد خاصی با ارامنه وجود نخواهد داشت. آنها باید دقیقاً همان وضعیت حقوقی آذربایجانی ها یا سایر اقلیت های قومی را داشته باشند.
واژه ادغام مجدد که متأسفانه بارها از آن استفاده می کنم، هم از سوی دولت ارمنستان و هم از سوی جدایی طلبان با نوعی کنایه مواجه شد. همان جدایی طلبانی که اکنون در بازداشتگاه منتظر صدور حکم هستند.»
ما حتی به آنها پیام دادیم که در پایان سال 2024 انتخابات شهرداری خواهیم داشت، بنابراین آنها شرکت خواهند کرد. آنها نمایندگان خود را که رهبران خواهند بود انتخاب خواهند کرد
با انتخابات شهرداری ها بنابراین، چه چیز دیگری باید ارائه یا ارائه می کردیم؟ حداکثر بود و کاملاً شفاف بود.»
او همچنین در مورد چگونگی مراقبت مددکاران اجتماعی آذربایجان از ارمنی هایی که در عقب مانده بودند، در این انجمن صحبت کرد. «[شما] باید غذا بخورید، باید گرمکن داشته باشید، باید وسایل زندگی دیگری داشته باشید. من می گویم تعداد زیادی از آنها باقی نمانده اند. اما کسانی که مانده اند، مراقبت شده اند و کسانی که می خواهند برگردند، می توانند از این مکانیسم استفاده کنند.»
تعدادی از قره باغی ها در رسانه های اجتماعی در مورد احتمال بازگشت به خانه های خود با توجه به مشکلاتی که برای اسکان در ارمنستان با آن مواجه هستند، فکر کرده اند.
اما مشخص نیست که این قصد چقدر گسترده یا جدی است، به ویژه با توجه به فشارهای اجتماعی علیه پذیرش حاکمیت آذربایجان.
وقتی صحبت از چشم انداز فیزیکی به میان می آید، دولت آذربایجان به محض بازگرداندن حاکمیت خود، خانکندی را از تمام پرچم ها و سایر ویژگی های NKR سابق خلاص کرد. یک فرمان ریاست جمهوری به جای دانشگاهی که تحت حاکمیت ارمنستان به عنوان «دانشگاه آرتساخ» شناخته می شد، «دانشگاه قره باغ» را تأسیس کرد. و صندلیهای استادیوم محلی به رنگهایی چیده شده بودند که پرچم NKR را تشکیل میدادند، اما اکنون طوری چیده شدهاند که «قرهباغ آذربایجان است».
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.