این کاروانسرای عظیم ۱۰ سالن بزرگ دارد، از خصوصیات بارز آن، بسته بودن بنا و طراحی آن برای مناطق کوهستانی و سردسیر و زمستانهای سخت و پربرف است. نوع معماری این اثر زیبا بومی آذربایجانی است که در فاصله ۹۵ کیلومتری تبریز واقع شده است.
این بنا از نوع کاروانسراهای کوهستانی، بدون حیاط مرکزی با پلان مستطیل شکل است. گوشههای بنا با برجکهایی تقویت شده است. هشتی ورودی از طرف غرب به داخل سالن با پنج گنبد عرقچین گشوده میشود. از هر طرف پنج سالن (در مجموع ۱۰ سالن) از کریدور مرکزی انشعاب یافته است.
دیوارها در داخل و خارج از سنگ مالون و سقفها آجری است و سقف راهرو مرکزی با گنبدهای عرقچین و علاوه بر سقف سالنهای شمالی و جنوبی طاق آهنگ، سردر ورودی، شتر خان (محل نگهداری شترها) و محل استقرار مسافران از بخشهای اصلی این کاروانسراست.
بر خلاف کاروانسراهای فلات داخلی (عناصر به دور میانسرایی ساخته میشدند)، این بنا از معماری بومی سرزمین آذربایجان الگو گرفته است.
کاروانسرای کوهستانی گویجه بل به دلیل قرار گرفتن در مسیر جاده تبریز – هریس و مهمتر از آن واقع شدن در مسیر محور گردشگری تاریخی طبیعی ارسباران قابلیت تبدیل به مکانی فرهنگی هنری و اقامتی پذیرایی را تحت عنوان مجتمع گردشگری بینراهی دارد.
منبع: صندوق توسعه