24 آبان 1403
انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده در هفته گذشته در زمان بی ثباتی شدید در خاورمیانه انجام شد. رئیس جمهور منتخب قول داده است که به همه جنگ ها پایان دهد. او به شیوه معمول تکانشی و غیرقابل پیش بینی خود متعهد شده است که جنگ اوکراین را ظرف 24 ساعت پس از روی کار آمدن حل و فصل کند و به اسرائیل کمک کند تا عملیات خود در غزه و لبنان را به سرعت انجام دهد. با این حال خاورمیانه مکان پیچیده ای است. ترامپ در ایجاد توازن بین حمایت پرشور خود از اسرائیل و دیگر جاه طلبی های خود در منطقه، به ویژه با توجه به تغییر پویایی بین ایران و رقیبش، عربستان سعودی، با مشکل بسیار مواجه خواهد شد. در اینجا چیزی است که ترامپ می تواند انتظار داشته باشد که چند ماه دیگر به قدرت برسد.
تبریز امروز:
انتخاب مجدد دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده در هفته گذشته در زمان بی ثباتی شدید در خاورمیانه انجام شد.
رئیس جمهور منتخب قول داده است که به همه جنگ ها پایان دهد. او به شیوه معمول تکانشی و غیرقابل پیش بینی خود متعهد شده است که جنگ اوکراین را ظرف 24 ساعت پس از روی کار آمدن حل و فصل کند و به اسرائیل کمک کند تا عملیات خود در غزه و لبنان را به سرعت انجام دهد.
با این حال خاورمیانه مکان پیچیده ای است. ترامپ در ایجاد توازن بین حمایت پرشور خود از اسرائیل و دیگر جاه طلبی های خود در منطقه، به ویژه با توجه به تغییر پویایی بین ایران و رقیبش، عربستان سعودی، با مشکل بسیار مواجه خواهد شد.
در اینجا چیزی است که ترامپ می تواند انتظار داشته باشد که چند ماه دیگر به قدرت برسد.
شکست مذاکرات اسرائیل و حماس
تحت الشعاع انتخابات آمریکا، اعلام قطر مبنی بر توقف نقش خود به عنوان میانجی آتش بس میان اسرائیل و حماس بود.
این امارت کوچک و نفت خیز در سال گذشته سخت تلاش کرده است تا به توافقی برای پایان دادن به جنگ دست یابد. در این روند، از روابط نزدیک خود با ایالات متحده، که بزرگترین پایگاه نظامی خاورمیانه خود را در قطر دارد، و با حماس، که رهبری سیاسی و دفتر آن در دوحه مستقر است، به خوبی استفاده کرد. قطر معتقد بود که این امر به این کشور کمک می کند تا اعتماد طرف های متخاصم را جلب کند.
با این حال، تلاش های این سازمان چیزی بیش از یک آتش بس کوتاه در سال گذشته که منجر به آزادی بیش از 100 گروگان اسرائیلی در ازای 240 اسیر فلسطینی شد، حاصل نشد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، ماه گذشته برای مذاکره وارد دوحه قطر شد. ناتان هوارد/پول رویترز/AP
دلایل متعددی برای این امر وجود دارد.
اولاً، دو طرف نمی توانند از چند نقطه گیر اصلی عبور کنند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی تصمیم گرفته است حماس را به طور کامل نابود کند و آتش بس موقت را رد کند. حماس خواستار پایان کامل جنگ و خروج کامل نظامیان اسرائیل از غزه است.
در همین حال، واشنگتن نتوانسته نقش معناداری در مذاکرات ایفا کند. دولت بایدن در حالی که بارها بر تمایل خود برای آتش بس تأکید می کرد، در هیچ نقطه ای فراتر از لفاظی های دیپلماتیک، فشار ملموسی بر اسرائیل وارد نکرد.
این کشور همچنین از قطع کمک های نظامی به اسرائیل خودداری کرده است. در عوض، در ماه اوت فروش تسلیحات 20 میلیارد دلاری (30 میلیارد دلار استرالیا) به اسرائیل را تایید کرد. این بدان معناست که نتانیاهو هیچ دلیل قانع کننده ای برای انحراف از ماموریت خود نداشته است.
آتش بس احتمالی در لبنان
با کم رنگ شدن احتمال آتش بس غزه، امیدها در مورد آتش بس لبنان افزایش یافته است.
بنا بر گزارش ها، واشنگتن درگیر تلاش های دیپلماتیک فشرده برای جلب نظر اسرائیل و حزب الله به یک نقطه مشترک برای پایان دادن به درگیری ها در آنجا بوده است.
اسرائیل خواهان خلع سلاح حزب الله و عقب راندن آن حداقل از رودخانه لیتانی در جنوب لبنان - حدود 30 کیلومتری شمال مرز اسرائیل - با ایجاد یک منطقه امنیتی بین این دو است. اسرائیل میخواهد در صورت لزوم حق حمله به حزبالله را حفظ کند که احتمالا مقامات لبنان آن را رد خواهند کرد.
اسرائیل در بمباران و تهاجم زمینی خود به جنوب لبنان به بهای تلفات گسترده غیرنظامیان، حزب الله را به میزان قابل توجهی تضعیف کرده است.
با این حال، همانطور که اسرائیل نتوانسته حماس را از بین ببرد، تاکنون نتوانسته حزبالله را تا حدی که مجبور به پذیرش آتشبس بر اساس شرایط اسرائیل شود، فلج کند. این گروه شبه نظامی همچنان از قدرت سیاسی و نظامی کافی برای مقاوم ماندن برخوردار است.
تغییر پویایی منطقه ای
اکنون ترامپ دوباره وارد صحنه شده است.
پیروزی انتخاباتی او تا حدی به دولت نتانیاهو دلداری داده است که وزیر دارایی وی، بزالل اسموتریچ، از مقامات مربوطه خواسته است تا برای الحاق رسمی شهرک های یهودی در کرانه باختری آماده شوند.
ترامپ برای مدت طولانی حامی متعهد اسرائیل بوده است. در اولین دوره ریاست جمهوری خود، اورشلیم را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و به سفارت آمریکا دستور داد به آنجا منتقل شود. او همچنین حاکمیت اسرائیل بر بلندیهای جولان را که اسرائیل در سال 1967 از سوریه تصرف کرد، به رسمیت شناخت.
او ایران را در منطقه محکوم کرد و آمریکا را از توافق هسته ای چندجانبه ایران خارج کرد. او همچنین پیمان ابراهیم را برانگیخت که در آن چندین کشور عرب روابط خود را با اسرائیل عادی کردند.
با این حال، جنگ غزه و لبنان و همچنین تبادلات نظامی مستقیم بین اسرائیل و ایران در یک سال گذشته، بافت منطقه را تغییر داده است.
ترامپ از اسرائیل علیه حماس و حزب الله حمایت تزلزل ناپذیری کرده است و احتمالاً کمپین «فشار حداکثری» خود علیه ایران را احیا خواهد کرد. این میتواند شامل فشار بر تهران با تحریمهای سختگیرانه و مسدود کردن صادرات نفت ایران و در عین حال منزوی کردن آن در سطح بینالمللی باشد.
در همین حال، ترامپ به عنوان یک رهبر معامله گر همچنین میخواهد روابط اقتصادی و تجاری سودآور آمریکا با دولتهای عرب منطقه را تقویت کند.
با این حال، این کشورها تحت تأثیر وسعت عملیات اسرائیل در غزه و لبنان متزلزل شده اند. جمعیت آنها از ناامیدی رهبرانشان در مقابله با اقدامات اسرائیل در حال جوشیدن هستند. این در هیچ کجا به اندازه اردن مشهود نیست.
در نتیجه، عربستان سعودی - ثروتمندترین و مهم ترین متحد عرب آمریکا در منطقه - اخیراً رهبری مخالفت شدید با اسرائیل را بر عهده گرفته است. شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، نیز مسیری به سوی تشکیل کشور مستقل فلسطینی را شرط عادی سازی روابط با اسرائیل قرار داده است.
علاوه بر این، ریاض در حال تقویت نزدیکی بیش از یک ساله خود با ایران است. وزرای دفاع دو کشور آخر هفته گذشته پس از مانور نظامی مشترک با حضور نیروی دریایی آنها دیدار کردند.
علاوه بر این، بن سلمان به تازگی نشستی از رهبران عرب و مسلمان در ریاض تشکیل داده است تا موضعی توافقی در برخورد با اسرائیل و دولت آینده ترامپ ایجاد کند.
همه چیز به کجا می رود؟
ترامپ باید تعادلی بین تعهد خود به اسرائیل و حفظ روابط نزدیک آمریکا با متحدان سنتی عرب خود بیابد. این برای پایان دادن به جنگ های خاورمیانه و مقابله با ایران بسیار مهم خواهد بود.
تهران دیگر مانند گذشته در برابر زهر ترامپ آسیب پذیر نیست. این کشور از نظر نظامی قدرتمندتر است و از روابط استراتژیک قوی با روسیه، چین و کره شمالی و همچنین بهبود روابط با کشورهای عربی منطقه برخوردار است.
با توجه به عدم وجود آتشبس در غزه، امید ناچیز به توقف درگیریها در لبنان، ناسازگاری نتانیاهو و دنبال کردن سیاست «اول اسرائیل» توسط ترامپ، بیثباتی خاورمیانه احتمالاً ادامه خواهد داشت.
ممکن است ثابت شود که برای ترامپ به همان اندازه که برای جو بایدن در دنیایی بسیار قطبی و غیرقابل پیش بینی دردسرساز بوده است.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.