8 بهمن 1402

مینیاتوری از حمزه نامه

مینیاتوری از میرسیدعلی

علیجاه شاهزاده نورالدهر را نجات می دهد ، این نقاشی در حمزه نامه در سال های 1562 تا 1577 قرار گرفته است ،این مینیاتور از آثار میرسیدعلی (1510 - 1572 - 1510) می باشد........ امیر حمزه داستان افسانه ای یک جنگجوی عرب به نام حمزه را روایت می کند ، بیشتر داستان‌ها به‌شدت تخیلی هستند، «مجموعه‌ای از میان‌آهنگ‌های عاشقانه، رویدادهای پر مخاطره، جنگ و گریز های خارق‌العاده حمزه که او و گروه قهرمانانش با دشمنان می‌جنگند. داستان‌ها، برگرفته از یک سنت شفاهی دیرینه، به زبان فارسی، زبان دربار جوامع ایرانی احتمالاً در عصر محمود غزنوی (ح. 998-1030)، در چند جلد نوشته شده‌اند. در غرب، این اثر بیشتر به خاطر نسخه خطی مصور عظیم، که توسط امپراتور مغول اکبر در سال 1562 سفارش داده شد، شناخته شده است. داستان (سنت داستان سرایی) درباره امیر حمزه تا بنگال و آراکان همچنان ادامه دارد، زیرا امپراتوری مغول آن مناطق را تحت کنترل داشت. طولانی ترین نسخه حمزه نامه به زبان اردو وجود دارد و شامل 46 جلد است که بیش از 45000 صفحه را شامل می شود.

تبریز امروز:

undefined

 علیجاه شاهزاده نورالدهر را نجات می دهد ، این نقاشی در حمزه نامه در سال های 1562 تا 1577 قرار گرفته است ،این مینیاتور از آثار میرسیدعلی  (1510 - 1572 - 1510) می باشد.

undefined

«جاسوس زنبور که محیه را به شهر طواریق می آورد» 
  امیر حمزه داستان افسانه ای یک جنگجوی عرب به نام حمزه را روایت می کند ، بیشتر داستان‌ها به‌شدت تخیلی هستند، «مجموعه‌ای از میان‌آهنگ‌های عاشقانه، رویدادهای پر مخاطره، جنگ و گریز های خارق‌العاده حمزه که او و گروه قهرمانانش با دشمنان می‌جنگند.

undefined

 

این تصویر جادوگر انقروت را در کسوت یک زن جوان زیبا نشان می دهد که امیدوار است پادشاه خوش قیافه  ملک ایرج را که او را اسیر کرده و به درخت بسته است ، اغوا کند.

داستان‌ها، برگرفته از یک سنت شفاهی دیرینه، به زبان فارسی، زبان دربار جوامع ایرانی احتمالاً در عصر محمود غزنوی (ح. 998-1030)، در چند جلد نوشته شده‌اند. در غرب، این اثر بیشتر به خاطر نسخه خطی مصور عظیم، که توسط امپراتور مغول اکبر در سال 1562 سفارش داده شد، شناخته شده است. داستان (سنت داستان سرایی) درباره امیر حمزه تا بنگال و آراکان همچنان ادامه دارد، زیرا امپراتوری مغول آن مناطق را تحت کنترل داشت. طولانی ترین نسخه حمزه نامه به زبان اردو وجود دارد و شامل 46 جلد است که بیش از 45000 صفحه را شامل می شود.

undefined

 

حمله شبانه اسد بن کریبه به اردوگاه مالک ایرج

***

حمزه‌نامه مجموعه داستان مصور فارسی است که به سفارش حمزه پسر آذرک شاری (حمزة بن عبدالله خارجی) در قرن دوم هجری در نواحی شرقی ایران دستگاه حکومت داشته تألیف شده است(به تحقیق ذبیح الله صفا).

 

 

undefined

جنگ مازندران

برخی نگارش این داستان را به قرن پانزدهم میلادی نسبت داده اند. ویژگی اصلی کتاب حمزه‌نامه مصور بودن آن است که مکتب نگارگری ویژه‌ای دارد. این اثر در دربار اکبرشاه در هند تألیف شده، نقاشی‌های این کتاب چهره‌هایی مغولی و هندی دارند و حتی شخصیت‌هایی مانند انوشیروان و بزرگ‌مهر نیز با ظاهری مغولی ترسیم شده‌اند.

undefined

این نقاشی جاسوسی فداکار به نام عمر را به تصویر می کشد که توسط حمزه اجیر شده است و مسیری پنهان به قلعه فوراد را کشف می کند.

شخصیت‌پردازی حمزه در این داستان مرکب از دو شخصیت تاریخی است. یکی انوشیروان ساسانی و دیگری حمزة بن عبدالله که در قرن دوم و سوم هجری در سیستان می‌زیسته و قیام‌هایی علیه هارون الرشید داشته‌است. حمزه در داستان حمزه نامه داماد انوشیروان ساسانی است و مهرنگار دختر انوشیروان را در نکاح خود دارد و فرزندانی بنام قباد و ابراهیم و علمشاه و بدیع الزمان از وی دارد. دشمن قسم خورده او زمردشاه پادشاه مشرق زمین است و هرکدام از دو طرف در نبرد عیارانی دارند که دلاورند و با هم می‌جنگند.

undefined

 

عروسک واانگ اندونزیایی امیر حمزه که با نام وونگ آگونگ جاینگ رانا نیز شناخته می شود

برخی از این عیاران زن‌اند و مهم‌ترین چهرۀ عیار حمزه‌نامه خوش‌خرام است که زنی عیار است و در رشادت کم از مردان نیست. برای نگارش این اثر بیش از یکصد نقاش و صحاف و خطاط به دربار اکبرشاه رفتند که بیشتر ایرانی بودند از این رو شباهت زیادی بین مینیاتورهای این داستان و مینیاتورهای ایرانی عصر صفوی وجود دارد. امروزه از حمزه نامه بیش از ۱۵۲ قطعه هنری باقی‌ مانده که در موزه ملی وین و نیز در کشورهای آلمان، ایالات متحده و هندوستان نگهداری می‌شوند. این اثر در دوران گذشته به زبان‌های عربی، ترکی، گرجی و اردو نیز ترجمه شده بود.

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت