صلح در خاورمیانه

جان دارکو

کبوتر صلح! در خاورمیانه بر روی پیجرها نشسته است !

تبریز امروز:

 صدها هزار نفر از لبنان به سوریه درگیر جنگ داخلی فرار می کنند. لوای بشارا/ خبرگزاری فرانسه از طریق گتی ایماژ
تاریخ انتشار: 4 اکتبر 2024 ساعت 16:58 EDT
نویسندگان
نیکلاس آر میسینسکی
استادیار علوم سیاسی و امور بین الملل، دانشگاه مین

کلسی نورمن
همکار خاورمیانه، موسسه سیاست عمومی بیکر، دانشگاه رایس


یک سال درگیری، دوره جدیدی از آوارگی جمعی را در خاورمیانه آغاز کرده است.

از زمان حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر 2023، و متعاقب آن بمباران مداوم غزه توسط اسرائیل، اسرائیل عملیات خود را در چندین جبهه گسترش داده است تا کرانه باختری، یمن، سوریه و لبنان را نیز در بر گیرد.

با ادامه نبرد بی‌وقفه و افزایش چشم‌انداز رویارویی مستقیم بین ایران و اسرائیل، منطقه اکنون در دوره جدیدی از آوارگی داخلی و فرامرزی قرار دارد که تاکنون میلیون‌ها نفر را ریشه کن کرده است.

ما به عنوان محققان مهاجرت، می ترسیم که نتایج چنین جابجایی برای سال های آینده بر منطقه تأثیر بگذارد - و احتمالاً توانایی مردم منطقه برای زندگی ایمن و امن را مختل خواهد کرد.

 

آواره و گرفتار در غزه
حملات مداوم اسرائیل طی سال گذشته نزدیک به 2 میلیون فلسطینی را مجبور به ترک خانه های خود در غزه کرده است که این رقم به 9 نفر از هر 10 نفر از ساکنان این نوار پرجمعیت می رسد.

چیزی که در مورد مقیاس آوارگی در غزه منحصر به فرد است این است که تقریباً همه آوارگان داخلی در دام بسته شدن و بمباران مداوم مرزهای اسرائیل ناتوان از ترک این سرزمین هستند.

این امر باعث تشدید بحران‌های بشردوستانه از جمله قحطی و گسترش بیماری، همراه با مشکلات بی‌شماری دیگر شده است که زندگی عادی را تقریباً غیرممکن می‌کند.

برای بسیاری از فلسطینی‌های غزه، بمباران یک ساله به معنای جابه‌جایی مکرر است، زیرا حملات اسرائیل از منطقه‌ای به منطقه دیگر منتقل می‌شود، در میان کوچک شدن فضاهای بشردوستانه.

و اگرچه دلایل پیچیده تاریخی و ژئوپلیتیکی در مورد بسته شدن مرزها وجود دارد، کارشناسان حقوق بین الملل استدلال می کنند که مصر و اسرائیل با امتناع از عبور فلسطینیان غزه از مرز رفح برای درخواست پناهندگی، قوانین بین المللی پناهندگان را نقض کرده اند.

وضعیت غزه از نظر ساختاری با بحران‌های قبلی آوارگی در منطقه متفاوت است - حتی در سوریه جنگ‌زده داخلی، جایی که عملیات‌های کمک‌رسانی برون مرزی دائماً در آستانه فروپاشی بوده است. این به این دلیل است که اسرائیل همچنان به محدود کردن و مسدود کردن کمک‌ها به این قلمرو ادامه می‌دهد و کارگران بشردوستانه در تلاش هستند تا حداقل غذا، سرپناه و مراقبت‌های پزشکی را در طول کمپین‌های بمب‌گذاری که به ندرت متوقف شده‌اند، فراهم کنند.

پسری کنار دهانه ای نشسته است.
فلسطینی‌ها به ویرانی پس از حمله هوایی اسرائیل به اردوگاه خیمه‌ای شلوغی که فلسطینی‌های آواره در اثر جنگ در نوار غزه را در خود جای داده است، نگاه می‌کنند. AP Photo/ عبدالکریم حنا
بدتر از همه، تجربه سال گذشته نشان داده است که کمپ های پناهندگان، آپارتمان های غیرنظامی، مدارس سازمان ملل، و بیمارستان هایی که به غیرنظامیان و پناهندگان خدمت می کنند، فضاهای امنی نیستند. اسرائیل اغلب حملات خود به چنین مکان‌هایی را با بیان اینکه حماس یا حزب‌الله از آن‌ها استفاده می‌کنند، علی‌رغم اختلافات رسمی سازمان ملل درباره بسیاری از این اتهامات، توجیه می‌کند. حداقل 220 کارگر سازمان ملل نیز در این حملات هدفمند اسرائیل در سال گذشته کشته شده اند - بیش از هر بحران دیگری که تاکنون ثبت شده است.

این به کارگران بشردوستانه کمک می کند که برای دسترسی به جمعیت های نیازمند، به ویژه افراد آواره تلاش می کنند. به نوبه خود، ایالات متحده همچنان بزرگترین کمک کننده به آژانس پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) و آژانس سازمان ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی (UNRWA) و همچنین بزرگترین تامین کننده تسلیحات به اسرائیل است.

فراتر از غزه، به لبنان
در لبنان، آوارگی گسترده نیز ناشی از جنگ در حال توسعه اسرائیل با حزب الله بوده است.

حتی قبل از تشدید درگیری در ماه سپتامبر در سراسر مرز لبنان و اسرائیل، نزدیک به 100000 لبنانی به دلیل گلوله باران اسرائیل از خانه های خود در جنوب این کشور آواره شده بودند. در همین حال، حدود 63000 اسرائیلی به دلیل حملات موشکی حزب‌الله از شمال کشور آواره شدند.

اما از اواخر سپتامبر 2024، حملات اسرائیل به اهداف حزب الله و فلسطین در بیروت و سراسر لبنان باعث کشته شدن صدها غیرنظامی و افزایش تصاعدی آوارگان داخلی و فرامرزی شد. اکنون بیش از یک میلیون لبنانی در طی چند روز خانه های خود را در میان اسرائیل ترک کرده اند

تهاجم و بمباران

علاوه بر این، پناهندگان سوری و جمعیت زیادی از کارگران مهاجر در لبنان نیز آواره شدند و بسیاری از آنها در خیابان ها یا در چادرهای موقت می خوابیدند و نمی توانستند به ساختمان هایی که تبدیل به پناهگاه برای لبنانی ها شده بود دسترسی پیدا کنند.

در یک نمونه واضح جداگانه از مهاجرت معکوس، حدود 230000 نفر - لبنانی و سوری - از مرز به سوریه گریخته اند.

دود در اطراف یک آتش نشان انفرادی که در حال پاک کردن زمین با هگوس است بلند می شود.
حملات راکتی حزب الله به شمال اسرائیل ده ها هزار اسرائیلی را مجبور به تخلیه کرده است. امیر لوی/گتی ایماژ
با کامل کردن مناقشات منطقه‌ای اخیر با آوارگی و بحران قیام اعراب پس از 2011، بازگشت به خانه برای بسیاری از سوری‌هایی که هنوز از سرکوب تحت حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه هراس دارند، گزینه ناامن است. تهاجم مداوم اسرائیل به لبنان احتمالاً تنها این روندها را تقویت می کند، زیرا این کشور دستور تخلیه روستاها و شهرک های متعدد در جنوب کشور - مایل ها بالاتر از منطقه حائل به رسمیت شناخته شده توسط سازمان ملل را صادر کرد.

لایه های جابجایی منطقه ای
طی چندین دهه، خاورمیانه به دلایل بی‌شماری، جابه‌جایی‌های فرامرزی در مقیاس بزرگ را تجربه کرده است. جابجایی اجباری اولیه فلسطینی‌ها پیرامون ایجاد اسرائیل در سال 1948 و درگیری‌های بعدی، طولانی‌ترین وضعیت پناهندگی جهان را با تقریباً 6 میلیون فلسطینی در سراسر شام ایجاد کرد. جنگ اول خلیج فارس، تحریم ها علیه عراق در دهه 1990 و حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003 میلیون ها پناهنده را به همراه داشت و پیامدهای سیاسی طولانی مدتی برای منطقه داشت.

اخیراً، خیزش‌های اعراب در سال 2011 و جنگ‌های پس از آن در سوریه، یمن و لیبی میلیون‌ها پناهنده و همچنین آوارگان داخلی را ایجاد کرد که نزدیک به 6 میلیون سوری هنوز در ترکیه، لبنان و اردن زندگی می‌کنند و 6 میلیون نفر دیگر در داخل سوریه آواره شده‌اند. . از آنجایی که سوری‌ها عمدتاً به خانه‌های خود بازنگشته‌اند، سازمان‌های بین‌المللی به یک شبکه ایمنی نیمه دائمی برای ارائه خدمات اولیه به پناهندگان و جوامع میزبان تبدیل شده‌اند.

لایه‌های جدید آوارگی در لبنان - اتباع، پناهندگان و کارگران مهاجر - و همچنین جابجایی فرامرزی به سوریه فشار بیشتری بر سیستم کمک‌های بشردوستانه که بودجه کافی ندارد وارد می‌کند.

علاوه بر این، جنگ کنونی اسرائیل و حزب‌الله در لبنان اولین باری نیست که درگیری بین این کشور و همسایه‌اش در شمال، پیش از آوارگی در مقیاس بزرگ صورت می‌گیرد. در تلاشی برای از بین بردن سازمان آزادیبخش فلسطین، اسرائیل در سال 1978 و بار دیگر در سال 1982 به لبنان حمله کرد. تهاجم اسرائیل در سال 1982 منجر به قتل عام بین 1500 تا 3000 غیرنظامی فلسطینی در صبرا و شتیلا شد - که توسط متحدان نظامی اسرائیل در لبنان انجام شد. که بین ستیزه جویان و غیرنظامیان تمایز قائل نمی شوند، می توانند به اثرات مخربی برای جمعیت های آواره منجر شوند.

غیرنظامیان بار سنگین را به دوش می کشند
بین 600000 تا 900000 لبنانی در طول کل جنگ داخلی این کشور از سال 1975 تا 1990 به خارج از کشور گریختند.

دو دهه بعد، اسرائیل مجدداً در سال 2006 به لبنان حمله کرد تا حزب‌الله را از بین ببرد و باعث شد حدود 900000 لبنانی از جنوب فرار کنند - چه در داخل و چه در سراسر مرز به سوریه.

در حالی که سرعت و حجم آوارگی لبنانی ها در سال 2006 در آن زمان بی سابقه بود، تعداد افرادی که مجبور به فرار در اواخر سپتامبر و اوایل اکتبر 2024 شدند به سرعت از این رکورد فراتر رفت.

بنابراین، منطقه به خوبی با پیامدهای جابجایی جمعی آشنا است. اما آنچه که پس از گذشت یک سال از درگیری کنونی مشخص است این است که خاورمیانه اکنون در دوره جدیدی از جابجایی - از نظر مقیاس و نوع - قرار دارد.

و به نظر می‌رسد تعداد خانواده‌هایی که در این دوره جدید جابه‌جایی مختل شده‌اند، افزایش یابد. تنش ها در منطقه با حملات موشکی جدید علیه اسرائیل از سوی ایران و تهدیدات تلافی جویانه اسرائیل تشدید شده است.

تجربه دهه‌ها درگیری در منطقه این است که غیرنظامیان به احتمال زیاد بیشترین بار جنگ را متحمل می‌شوند - چه از طریق جابجایی اجباری، ناتوانی در دسترسی به غذا یا مراقبت‌های پزشکی یا مرگ.

تنها از طریق توقف خصومت‌های کنونی و آتش‌بس پایدار در سراسر منطقه می‌توان شرایط را برای بازگشت و بازسازی جمعیت‌های در معرض خطر فراهم کرد. این امر به ویژه در مورد آوارگان غزه که بارها مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند، اما مرزی ندارند که بتوانند از آن عبور کنند و راه‌حل سیاسی برای آنها دست نیافتنی است، صادق است.

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت