خبر های ویژه

حفاری به بهانه اجرای پروژه های ساختمانی مشکوک درکنار دفینه های عصرآهن تبریز

8 مهر 1403

سرمایه گذاری های بیهوده و خالی کردن ثروت بیمه گذاران همراه با تخریب محیط زیست و ارزش های جامعه و بردن ثروت از شهر تبریز در شرکت های سازمان تامین اجتماعی را دریابید!

1 مهر 1403

موضوع زمین بهانه‌ای برای نساختن بیمارستان تامین اجتماعی تبریز است

25 شهریور 1403

یک گذر ، حس ها و رنگ ها و زیبایی در قالی

9 شهریور 1403

راننده کمپرسی نخله پخش کن ، نخاله ها را در کنار خیابان تخلیه کرد و رفت

8 شهریور 1403

امروزساعات کار ادارات تا 12 است

3 مرداد 1403

امربه معروف نهی از منکر رئیس جمهور

19 تیر 1403

وقتی سگ ها حمله می کنند ، شهرداری آموزش دفاع از خود در مقابل حمله سگ ها را می دهد

26 خرداد 1403

کار فرهنگی ضرورت دارد !

26 خرداد 1403

نقطه ای بود و دگر هیچ نبود !

24 خرداد 1403

مردم نگاهمان می کنند! سپس برای سال ها قضاوت  خواهند کرد ! ناتوانی مدیریت شهر در استفاده از پادگان تبریز!

19 خرداد 1403

خواجه های در بند نقش ایوان و جاری شدن تکراری فاضلاب در خیابان های تبریز

5 خرداد 1403

مردم تبریز در بدرقه شهدای خدمت

1 خرداد 1403

مسجد امام علی در عصر بهاری

30 اردیبهشت 1403

یک جای کار ایراد دارد

12 اردیبهشت 1403

برای مادرم

10 اردیبهشت 1403

8 مهر 1403

حفاری به بهانه اجرای پروژه های ساختمانی مشکوک درکنار دفینه های عصرآهن تبریز

توفیق وحیدی آذر

منطقه باستانی اطراف گوی مسجد که در آن پروژه های نو یاقوت و بازار کنار گوی مسجید تبریز قرار گرفته اند، با توجه به مشاهده عینی، از گرانقیمت ترین مناطق شهر تبریز و این سرزمین پهناور می توان دانست که انبوهی از آثار و ظروف سفالین مربوط به پیش از میلاد مسیح و دفینه های گرانقیمت را در خود جای داده است . اجرای پروژه یاقوت و ........ پروژه "گوی مسجید" یا همان مسجد کبود بدون نظارت سازمان میراث فرهنگی و نهادهای بازرسی آسیب فراوان به باستانشناسی و تاریخ و آثار آن در منطقه وارد آورد ! از میزان آسیب های وارد شدن و کشف آثار در خاکبرداری عمیق و سپس بتن ریزی در شمال مسجد و در مجاورت خیابان بهادری تبریز اطلاعی در دست نیست ! اما به نظر می رسد خیزش مردگان عصر آهن نیز نتوانست آب سردی بر آرزو و آمال مخرب وارد سازد که چون حفاری ها و طرح های آتی برای که احتمال کشف گنج را همراه دارد، در این منطقه ادامه دار است ! ما سال ها از بلند مرتبه بودن بنای مسجد و احاطه ی آن بر اطراف در سرزمین مسلمانان شنیده بودیم ، که این موضوع نه تنها از نظر باورها بلکه از جنبه زیبا شناختی نیز برای گوی مسجید، فیروزه اسلام و کاشی های زیبایش مصداق داشته و دارد! اما نگاه کوتاه مسئولین شهر و طراحان که برای فقط درآمدزایی فعالیت می کردند، برای دیدن نکته های بسیار کور شده بودند و مسجد زیبای شهر در کنار پاساژ و برج های مسکونی و تجاری و اداری نازیبا و نامتجانس محاصره شد. آیا مسئولین این خطای بزرگ که ثروت عظیم شهر تبریز را که به مثابه یک ثروت تمام نشدنی و همچون چاه نفت درامدزا بود در معرض تهدید قراردادند ، تاکنون مورد بازخواست قرار گرفته اند ؟

تبریز امروز:

 

می گفتند وقتی صدایت نامیزان است با گروه کر بخوان ، آن وقت کسی متوجه نخواهد شد ! وقتی تعبیر از قانون را در بدترین وجه آن می خواهی انجام بدهی، آن را به تنهایی تعبیر نکن ! کمیسیون ها برای این کار بهترین محل هستند!
به نظرتان کدام کمیسیون کاملا قانونی می تواند اجازه بدهد که در یک محل باستانی غنی با بیل مکانیکی و لودر حفاری بکنی و ساختمان سازی بکنند ؟ کدام کمیسیون امکان به محاصره در آوردن مسجد کبود را با ساختمان ها و بازارها فراهم می کند؟ بسادگی قاعده ی قاعده لاضَررَ و لاضِرار در این ماجرا مطرح می شود ، حکم دهندگان حتی سودی از تخریب یعنی لاضرار نداشته باشند ، باید بدانند میراث دین و میراث کهن تحت هیچ قانونی متعلق به آنان نیست که دستور تهدید و محاصره و تخریب آنان را بدهند.
اما این امر در تبریز ممکن شد ، خیلی ساده می توان نمود آن را دید !
***
اگر این سودجویان برج ساز و مغازه ساز به شکل علنی بجای اخذ مجوز ساختمان سازی و حفاری ، اجازه کمیسیون ماده چند را برای استخراج و برداشتن آثار قبل از میلاد مسیح کسب می کردند و با احتیاط زمین را حفاری می کردند و آثار بدست آمده را نه به شکل قاجاق بلکه به شکل عادی به موزه های جهان می فروختند ، بدیهی است هم عزت بالایی می یافتند و هم صاحب ثروتی بی نظیر می شدند! آن وقت آثار بشری دیرینه از بین نمی رفت و در کنار آن نام تبریز و ایران جهانی تر می شد! هرچند آن آثار مال مردمان کشورمان و مردم تبریز بودند!
پس هیچ نیازی به تاراج و تخریب نبود !
***
سال ها پیش از این سرکوچه توفیق خیابان ششگلان ، زمین دهن بازکرده بود و افسانه راه های مخفی و زیر زمینی تبریز را به حقیقت نزدیک ساخته بود !
سردابه بود یا یک راه و تونل قدیمی شهر !؟ نمی دانم ولی بسیار پر ابهت بود ......
شهرداری چی ها سر رسیدند و چندین کامیون در محل خاک تخلیه کردند و حفره را پر کردند و آسفالت کردند و رفتند و مردمان بهت زده ماندند، هیچ کس و حتی کارگران شهرداری هم نپرسیدند ، آنجا چه خبر بود............... حفاری عمیق در بخش هایی از تبریز همواره احتمال مواجهه با گنجینه های باستانی را دارد و شاید مسیر زیر زمینی مترو نیز با آنان مواجه شده باشد!
***
وقتی قرارشده بود بخشی از درآمدهای شهرداری تهران در دوره ی صدرات آقای کرباسچی و از طریق آقای قبه و دوست خیلی صاحب قدرت آنان در آذربایجان شرقی در گذشته و شاید حال از طریق پاساژ سازی در اطراف گوی مسجید همان مسجد کبود انجام گیرد، از مردم کمتر کسی تصور می کرد که در حین به حصار کشیدن "فیروزه ی اسلام ، مسجد کبود" و خاکبرداری نه چندان عمیق ، گنجینه های عصر آهن از زیر زمین پیدا شوند ، اما پیمانکار بظاهر بی توجه برای تسریع ساختن بازار بدیمن تبریز بخشی بزرگ از این آثار را زیر بیل های بی رحم مکانیکی شکست و مابقی نیز ..........حتما به موزه رفتند ، با کشف این آثار گرانقیمت دیرینه، کل ماجرای بازارسازی و پاساژ سازی و تامین هزینه های شهرداری تهران از طریق سرمایه گذاری در تبریز زیر سوال رفت .
گنجینه یافت شده ، بسیار گرانقیمت تر از کل بناها و ساختمان ها و سود حاصل می شد! سفال ها ، بشقاب ها و اسکلت ها نشان از تمدنی بسیار دور می داد و با جذب بازدید کننده در سطح وسیع می توانست همچون چاه نفتی برای درآمد در تبریز باشد.
اما بی حالی مدیران و فقدان اراده و گاه ناتوانی در مقابله با فشار قدرتمندان هیچ ثمری در برابر افکار عمومی نداشت ! مردم تبریز خواستار حفظ گنجینه خود بودند و هیچ علاقه ای به تاراج آن با عنوان پاساژسازی نداشتند !
فقط یک خانه ای قدیمی که مالک آن از تحویل زمین خود خودداری نموده بود به تنهایی در مقابل توسعه حفاری و گنج یابی ایستاد و مالک شجاعانه خانه اش را برای پاساژ سازی در کنار مسجد واگذار نکرد !
امام دولتمردان آن زمان برای آرام کردن افکار عمومی و به شکل نانوشته قرار بر حفظ آن خانه و اطرافش و عدم انجام هرگونه عملیات حفاری در منطقه گذاردند.
***
در سال های گذشته شهردار بی تجربه و پرمدعی شهر تبریز از طرح احداث پارکینگ در کنار مسجد کبود خبر داد ، شرکت برق با برداشتن بخشی از پارک خاقانی در مجاورت مسجد، حفاری های خود را در محل انجام داد ، پروژه حفاری دیگری با مجوز های قانونی برای برج سازی بار دیگر آغاز شده بود!
***
منطقه باستانی اطراف گوی مسجد که در آن پروژه های نو یاقوت و بازار کنار گوی مسجید تبریز قرار گرفته اند، با توجه به مشاهده عینی، از گرانقیمت ترین مناطق شهر تبریز و این سرزمین پهناور می توان دانست که انبوهی از آثار و ظروف سفالین مربوط به پیش از میلاد مسیح و دفینه های گرانقیمت را در خود جای داده است .

اجرای پروژه یاقوت و ........ پروژه "گوی مسجید" یا همان مسجد کبود بدون نظارت سازمان میراث فرهنگی و نهادهای بازرسی آسیب فراوان به باستانشناسی و تاریخ و آثار آن در منطقه وارد آورد !
از میزان آسیب های وارد شدن و کشف آثار در خاکبرداری عمیق و سپس بتن ریزی در شمال مسجد و در مجاورت خیابان بهادری تبریز اطلاعی در دست نیست !
اما به نظر می رسد خیزش مردگان عصر آهن نیز نتوانست آب سردی بر آرزو و آمال مخرب وارد سازد که چون حفاری ها و طرح های آتی برای که احتمال کشف گنج را همراه دارد، در این منطقه ادامه دار است !
ما سال ها از بلند مرتبه بودن بنای مسجد و احاطه ی آن بر اطراف در سرزمین مسلمانان شنیده بودیم ، که این موضوع نه تنها از نظر باورها بلکه از جنبه زیبا شناختی نیز برای گوی مسجید، فیروزه اسلام و کاشی های زیبایش مصداق داشته و دارد! اما نگاه کوتاه مسئولین شهر و طراحان که برای فقط درآمدزایی فعالیت می کردند، برای دیدن نکته های بسیار کور شده بودند و مسجد زیبای شهر در کنار پاساژ و برج های مسکونی و تجاری و اداری نازیبا و نامتجانس محاصره شد.

آیا مسئولین این خطای بزرگ که ثروت عظیم شهر تبریز را که به مثابه یک ثروت تمام نشدنی و همچون چاه نفت درامدزا بود در معرض تهدید قراردادند ، تاکنون مورد بازخواست قرار گرفته اند ؟

توفیق وحیدی آذر

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت