خبر های ویژه

قرارداد گازی روسیه و چین با شکست مواجه شده است

10 شهریور 1403

قزاقستان به لوکاشنکو: سرت به کار خودت باشد

2 شهریور 1403

آذربایجان نگران کوچک شدن "فاجعه بار" دریای خزر است

30 مرداد 1403

مجسمه های باستانی بر فراز کوه نمرود زیر بارش شهاب

29 مرداد 1403

اتحاد تایلندی در حمایت از دختر تاکسین شیناواتراغول بزرگ ثروت برای نخست وزیری آینده تجمع می کند

26 مرداد 1403

اعتراضات در هند به دلیل تجاوز وحشتناک به پزشک افزایش یافته است

26 مرداد 1403

مشاغل امن تر و مزایای بیکاری بالاتر و بهتر به افزایش نرخ تولد کمک می کند

21 مرداد 1403

تاجیکستان: گردش تجاری افزایش می یابد ، فلزات و مواد معدنی گرانبها از اقلام اصلی صادراتی هستند.

21 مرداد 1403

سیل در کره شمالی

8 مرداد 1403

دهکده اجدادی کامالا هریس در هند، نامزدی ریاست جمهوری او را با دعا، شیرینی و هیجان جشن می گیرد

5 مرداد 1403

خودروهای با آلایندگی بالا بر جاده‌های قزاقستان حکومت می‌کنند

2 مرداد 1403

جنایات جنسی مرتبط با نیروهای ایالات متحده در کاناگاوا به دولت استانی گزارش نشد

1 مرداد 1403

بسیاری از جشنواره های آتش بازی تابستانی در ژاپن به دلیل شکایت لغو شدند

1 مرداد 1403

نگوین فو ترونگ، رهبر قدرتمند ویتنامی، در 80 سالگی درگذشت

31 تیر 1403

سیب سیاه

31 تیر 1403

آذربایجان، قزاقستان و ازبکستان در جهت تحقق چشم انداز صادرات انرژی سبز گام برمی دارند

28 تیر 1403

30 خرداد 1403

یک جزیره، دو کشور: نگاهی به چگونگی وضعیت روابط چین و روسیه در خاور دور

روسیه و چین نقشه راه توسعه مشترک جزیره ای را امضا کردند که زمانی مورد مناقشه بود. اما آیا این یک سناریوی "برد-برد" است؟

چندی پیش، تنش بر سر تصاحب جزایر در رودخانه‌هایی که مرز روسیه و چین را تشکیل می‌دهند، منجر به درگیری مسلحانه شد. این روزها همان جزایر "محل دوستی" اعلام شده است. اما این احساسات دوستی ممکن است عمیق نباشد. به گفته آکیهیرو ایواشیتا، محقق ژاپنی که متخصص مسائل مرزی روسیه با چین و ژاپن است، هیکسیازی، نیمه چینی یک جزیره تقسیم شده در محل تلاقی رودخانه‌های اوسوری و آمور، شبیه دیزنی لند است. ایواشیتا در یک مصاحبه ایمیلی به اوراسیانت از سرزمین اصلی به جزیره گفت: او برای اولین بار در سال 2008 از جزیره ای که در طرف روسیه به نام بولشوی اوسوریسکی شناخته می شود، بازدید کرد. در آن زمان، چینی ها پیشرفت های عمده ای در آن انجام داده بودند و یک ذخیره گاه طبیعی بزرگ، دفاع از مرزها، از جمله یک برج دیده بانی، و یک پل از جزیره ساخته بودند.

تبریز امروز:


اکاترینا ونکینا 14 ژوئن 2024

پلی از سرزمین اصلی چین تا نیمه جزیره بولشوی اوسوریسکی که توسط پکن کنترل می شود. (عکس: آکیهیرو ایواشیتا)
پلی از سرزمین اصلی چین تا نیمه جزیره بولشوی اوسوریسکی که توسط پکن کنترل می شود. (عکس: آکیهیرو ایواشیتا)
چندی پیش، تنش بر سر تصاحب جزایر در رودخانه‌هایی که مرز روسیه و چین را تشکیل می‌دهند، منجر به درگیری مسلحانه شد. این روزها همان جزایر "محل دوستی" اعلام شده است. اما این احساسات دوستی ممکن است عمیق نباشد.

به گفته آکیهیرو ایواشیتا، محقق ژاپنی که متخصص مسائل مرزی روسیه با چین و ژاپن است، هیکسیازی، نیمه چینی یک جزیره تقسیم شده در محل تلاقی رودخانه‌های اوسوری  و آمور، شبیه دیزنی لند است.

 ایواشیتا در یک مصاحبه ایمیلی به اوراسیانت  از سرزمین اصلی به جزیره گفت: او برای اولین بار در سال 2008 از جزیره ای که در طرف روسیه به نام بولشوی اوسوریسکی شناخته می شود، بازدید کرد. در آن زمان، چینی ها پیشرفت های عمده ای در آن انجام داده بودند و یک ذخیره گاه طبیعی بزرگ، دفاع از مرزها، از جمله یک برج دیده بانی، و یک پل از جزیره ساخته بودند.

هنگامی که او در سال 2017 از پارک تالاب چین بازدید کرد، سالانه بیش از 600000 گردشگر را به خود جذب می کرد. جاذبه های دیگر از جمله ذخیره گاه خرس وحشی به سرعت به مجموعه اضافه شد.

ایواشیتا گفت، در همین حال، طرف روسی تا حد زیادی توسعه نیافته باقی مانده است. تنها پیشرفت عمده ای که او متوجه شد، پل نهر آمورسکایا بود، یک گذرگاه اتومبیل که جزیره را به سرزمین اصلی روسیه و از نظر استراتژیک به شهر خاباروفسک متصل می کند.

دو دهه از زمانی که جزیره مورد مناقشه سابق بین چین و روسیه بر اساس "50-50" تقسیم شد می گذرد. شعار "یک جزیره دو کشور" شد.

در ماه مه سال جاری، این جزیره در جریان سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پکن، خبرساز شد. در آنجا، رهبر روسیه با یک نقشه راه برای توسعه مشترک جزیره موافقت کرد. در ماه ژوئن، مقامات اعلام کردند که قصد دارند یک ایست بازرسی ترانزیتی با چین ایجاد کنند. به گفته مقامات روسی، تا سال 2030، سالانه 1.5 میلیون مسافر و بیش از 1.3 میلیون تن بار می توانند از این گذرگاه عبور کنند.

وزارت توسعه خاور دور روسیه خوشحال بود: این جزیره در حال تبدیل شدن به "محل دوستی روسیه و چین" است.

اما آیا همه چیز آنقدر که به نظر می رسد گلگون است؟

در آگوست 2023، وزارت منابع طبیعی چین نسخه جدیدی از "نقشه استاندارد" خود را منتشر کرد. به گفته تحلیلگران دفاعی، بولشوی اوسوریسکی، بخش روسی جزیره را به عنوان قلمرو چین نشان داد. پاسخ مسکو سه روز بعد آمد. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای گفت: طرف‌های روسی و چینی به موضع مشترک مبنی بر اینکه موضوع مرز بین کشورهای ما در نهایت حل شده است، پایبند هستند.

وی با اشاره به جزیره مورد مناقشه افزود: تحدید حدود و تعیین مرز مشترک ما در تمام طول آن تکمیل شده است.

الیزابت ویشنیک از مرکز تحلیل های دریایی به اوراسیا نت گفت: فرمول «توسعه مشترک» که در ماه می با حضور پوتین و رئیس جمهور چین شی جین پینگ امضا شد، سیگنالی از مسکو به پکن است. او گفت: «فکر می‌کنم این بیشتر یک بیانیه اعلامی بود که بر حاکمیت روسیه بر نیمی از جزیره تأکید می‌کرد. در ارزیابی او، مسکو با نشان دادن چراغ سبز به نقشه راه، مایل است ماهیت "مشترک" خود را به جای پیش بردن جنبه "توسعه" نشان دهد.

جزیره Heixiazi/Bolshoy Ussuriysky منبع تنش بین چین و روسیه بوده است که قدمت آن به معاهده 1858 آیگون برمی‌گردد که بر اساس آن روسیه به هزینه چین مناطق خاور دور خود را به طور گسترده گسترش داد. از منظر چین، پیمان آیگون در زمره «پیمان‌های نابرابر» تحقیرآمیز به حساب می‌آید که دولت امپراتوری آن زمان مجبور به امضای آن شد و به قدرت‌های غربی برتر از نظر فن‌آوری، از جمله بریتانیا، ایالات متحده، فرانسه و روسیه، اقتصادی و سرزمینی وسیع اعطا کرد. امتیازات

در زمان امضای معاهده آیگون، چین توانایی کمی برای عقب نشینی از خواسته های روسیه داشت. دولت امپراتوری در آن زمان که با روسیه مقابله می کرد، همچنین برای مهار شورش تایپینگ و همچنین جنگ دوم تریاک علیه نیروهای بریتانیایی و فرانسوی تلاش می کرد.

اگرچه معاهده Aigun رودخانه آمور را به عنوان مرز تعیین کرد، اما مرز در امتداد رودخانه Ussuri به خوبی مشخص نبود. بر این اساس، چین هرگز کنترل روسیه بر جزایر موجود در رودخانه را نپذیرفت.

تا سال 1929، زمانی که اتحاد جماهیر شوروی در بولشوی اوسوریسکی حضور پیدا کرد، مسئله سرزمینی عمدتاً خفته بود.

در سال 1969، دو دهه پس از به قدرت رسیدن کمونیست‌های چینی در پکن، تنش‌های دوجانبه شروع شد و باعث درگیری‌های مسلحانه بر سر جزیره‌ای دیگر در رودخانه اوسوری شد. انفجار درگیری دو کشور را به آستانه جنگ هسته ای رساند.

نقطه عطفی در روابط دوجانبه

در سال 1989، زمانی که میخائیل گورباچف، رهبر سابق شوروی، درست چند هفته قبل از کشتار تیان‌آن‌من، از پکن بازدید کرد و موفق به عادی‌سازی روابط شد.

در سال 1991، چین و روسیه توافق نامه ای را امضا کردند که مرز 4300 کیلومتری (2672 مایلی) را پوشش می داد و به دنبال آن یک سند تکمیلی در سال 2004 ارائه شد. این توافق نامه تمام مرزهای رودخانه ها و دریاچه ها را تأیید کرد و مرزهای زمینی را مشخص کرد و راه را برای مرحله جدید همکاری مرزی هموار کرد. در سال 2008.

این پیمان‌ها لزوماً به این معنا نیست که مرزها در ذهن رهبران چین حل شده است.

در سال 2001، روسیه و چین توافقنامه راهبردی در مورد روابط بلندمدت خوب همسایگی، دوستی و همکاری امضا کردند. بر اساس ماده 6 این توافق که مدت 20 سال بود، مسکو و پکن تاکید کردند که "هیچ ادعایی ارضی علیه یکدیگر" ندارند و در ادامه مرزهای موجود خود را "غیرقابل تعرض" توصیف کردند. با این وجود، در سال 2004، پوتین به تلاش های چین برای به دست آوردن قلمرو، از جمله تقسیم 50-50 بولشوی اوسوریسکی، پذیرفت.

ایواشیتا با اشاره به تداومی که مقامات چینی آن را بخشی از نفوذ خود بر اساس پیوندهای فرهنگی، تاریخی یا اقتصادی می دانند، گفت: علیرغم وضعیت موجود، "پکن اغلب "چین بزرگ" را به عنوان قلمرو خود ترسیم می کند. "نقشه استاندارد" 2023 تا حدودی به دنبال این منطق است. این غوغا در ژاپن و سایر ایالت های دریای چین جنوبی ایجاد کرده است. با این حال، واکنش عمومی در مسکو کمتر بوده است.

قضیه بولشوی اوسوریسکی پیچیده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد. ویشنیک گفت: «این جزیره از جهاتی یک ساحل استراتژیک است زیرا دسترسی بیشتری به خاباروفسک می دهد. این شهر مقر منطقه نظامی شرقی است و یک هنگ هوانوردی از نیروهای هوافضای روسیه در آنجا مستقر است.

من فکر می‌کنم [توافق نقشه راه] هم نشان‌دهنده اعتماد بیشتر به روابط و هم بی‌اعتمادی بیشتر است، زیرا آنها [روس‌ها] احساس می‌کنند باید این پیام را تقویت کنند که این جزیره یک جزیره تحت مدیریت مشترک است و [در عین حال] می‌گویند که می‌خواهند. برای همکاری با چین در زمینه ای که آنها استراتژیک می دانند.»

حساسیت روسیه احتمالاً با افزایش وابستگی تجاری این کشور به چین برای حفظ تلاش‌های جنگی کرملین در اوکراین افزایش یافته است.

هم ویشنیک و هم ایواشیتا خطر تشدید تنش های مرزی را حداقل در شرایط فعلی نمی بینند. بر اساس گزارش موسسه مطالعات جنگ، عناصری از سپاه ارتش منطقه نظامی شرقی در نزدیکی وولدار در شرق اوکراین فعالیت می کنند. ویشنیک با اشاره به استقرار مجدد گفت: «بنابراین، باید حداقل آرامش خاطر در مورد وضعیت روابط مرزی در خاور دور روسیه وجود داشته باشد.

ویشنیک افزود، از مارس 2023، چین از توصیف شراکت خود با روسیه به عنوان "بدون محدودیت" دست برداشته و در عوض به سیاست "سه نه" دوران دنگ شیائوپینگ بازگشته است. نکته اصلی این است که هیچ اتحادی وجود ندارد، هیچ رویارویی وجود ندارد و هیچ هدفی برای اشخاص ثالث وجود ندارد.

همزمان مسکو و پکن در حال افزایش همکاری نظامی خود هستند. در ماه مه، آوریل هاینس، مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده، هشدار داد که برای اولین بار، چین و روسیه با هم "در رابطه با تایوان" تمرین می کنند.

اینکه تا چه حد این دوگانگی اعتماد/بی اعتمادی در عمل در مورد جزیره هیکسیازی/بولشوی اوسوریسکی رخ خواهد داد، باید دید. طرف روسی قبلاً قول داده است که برنامه اجرایی دقیق نقشه راه را در مجمع اقتصادی شرق در ماه سپتامبر ارائه کند.

اکاترینا ونکینا روزنامه نگار متخصص در سیاست خارجی و روابط بین الملل - فارغ التحصیل دانشکده روزنامه نگاری دانشگاه کلمبیا

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت