خبر های ویژه

جاده پاییزی خلخال به پونل

27 آبان 1403

صدای پای پدر از گذشته

9 آبان 1403

خار کبود عینالی و موسیقی دومانلی تبریز

26 مرداد 1403

خارکبود کوهستان عینالی با موسیقی چایکوفسکی

24 مرداد 1403

ملخ چینی کوهستان عینالی

23 مرداد 1403

گل زرد عینالی ، آلتین گول در دو ویدئو

21 تیر 1403

ختمی گل لطیف عینالی با موسیقی باخ

10 تیر 1403

کوه سرخاب؛ عینالی حریم منظر شهر تبریز است؛ دستکاری کوهستان و ساخت و ساز بر پهنه گسلی آن غیر اخلاقی ، غیر علمی و تقابل با شهر و مردمانش است ا

30 خرداد 1403

رقص علف های سبز عینالی با نوای نسیم کوهستان

22 خرداد 1403

لاله های سرخ وحشی کوهستان سرخ عینالی

21 خرداد 1403

آقا ولی ، چوپان تازه کند نهند

11 خرداد 1403

ساری گول ، قیرمیزی توپراخ ، ساری گلین

9 خرداد 1403

لی لی زرد کوه سرخاب عینالی

27 اردیبهشت 1403

دیوارهای باغ گلستان تبریز را دوباره اجرا کردند ، اما  این دیوارها آن دیوار نمی شود!

24 اردیبهشت 1403

چوپان های لیقوان در عینالی، پشتوانه های پنیر لیقوان تبریز

24 اردیبهشت 1403

پایان یولی ، راه تاریخی در حال فروپاشی است

20 اردیبهشت 1403

25 اسفند 1402

عینالی را با عنوان پارک ملی سرخاب برای شهرتبریز حفظ کنیم

توفیق وحیدی آذر

سرخاب با سرخی بی همتای خاکش ، جایگاه محافظش برای شهر ، حریم منظر شهرش، آرام بخشی مردان و زنانش با عطرآگینی گیاهانش و شادی و شورآفرینی زیبایی گل هایش و هنرنمایی سنگ هایش و خنکی بولاخ هایش ، محلی نیست که نابودی آن برحال مردمان شهر بی اثر باشد !.......غنای طبیعت کوهستان عینالی همان سرخاب در شمال شهر تبریز و وجود ده ها گونه گل و گیاه ارزشمند و گونه های تحت انقراض و کمیاب و حیات انواع پرنده و حیوانات و آثار دیرینه بشری از بقعه تا پایان یولی و پایان کورپوسی و سنگ های ضرب و تراش خورده اش در خاللی دره و آب راه های نهند و حضور کوهستان در فرهنگ شفاهی و مکتوب مردمان، شرایط ممکن به منظور ثبت منطقه شمال شهر از فرودگاه تا آرپا دره سی مشتمل بر بخش درختکاری شده به عنوان منطقه ی دارای ارزش های "خاص فرهنگی" و "گونه های تحت انقراض مانند زنبق بنفش" و یا یک" کوهستان سرخ فام" و با نام" پارک کوهستان سرخاب یا عینالی و یا طبیعت "را فراهم آورده است . آنگونه که شان شهر است و نشانگر توانمندی ادراک مدیرانش!

تبریز امروز:

سرخاب با سرخی بی همتای خاکش ، جایگاه محافظش برای شهر ، حریم منظر شهرش، آرام بخشی مردان و زنانش با عطرآگینی گیاهانش و شادی و شورآفرینی زیبایی گل هایش و هنرنمایی سنگ هایش و خنکی بولاخ هایش ، محلی نیست که نابودی آن برحال مردمان شهر بی اثر باشد !

اما آنها زمین را می خواهند ، نه رمین و نه آنها هیچ تعلقی به هم ندارند ، سستی و جنس خاک برای ساختمان سازی برایشان مهم نیست ، زمین پول مستقیم به آنها خواهد داد و شهر برای آنان شهری نیست که در آن عاشقانه هایشان را سروده باشند و نوای لالایی آنا را در آن شنیده باشند ! و آتا در آن خوابیده باشد!

زمانی باغ های شهر را تاراج کردند حال نوبت داغ هایش شده است ، آنها بدنبال سکونت گاه نیستند ، فقط کسب پول از کوهستان شهر تبریز !  

غنای طبیعت کوهستان عینالی همان سرخاب در شمال شهر تبریز و وجود ده ها گونه گل و گیاه ارزشمند و گونه های تحت انقراض و کمیاب و حیات انواع پرنده و حیوانات  و آثار دیرینه بشری از بقعه تا پایان یولی و پایان کورپوسی و سنگ های ضرب و تراش خورده اش در خاللی دره و آب راه های نهند و حضور کوهستان در فرهنگ شفاهی و مکتوب مردمان، شرایط ممکن به منظور ثبت منطقه شمال شهر از فرودگاه تا آرپا دره سی مشتمل بر بخش درختکاری شده به عنوان منطقه ی دارای ارزش های "خاص فرهنگی" و "گونه های تحت انقراض مانند زنبق بنفش" و یا یک" کوهستان سرخ فام" و با نام" پارک کوهستان سرخاب یا عینالی و یا طبیعت "را فراهم آورده است . آنگونه که شان شهر است و نشانگر توانمندی ادراک مدیرانش!

ممنوعیت هرگونه ساخت و ساز و ابطال مصوبه احداث بنا و شهرک در این منطقه ی روی گسل در کمیسیون ماده 5 قدمی در این مسیر خواهد بود.

به نظر می رسد موارد ذیل می توانند بیانگر  دلایل انتخاب  و ثبت کوهستان سرخاب عینالی به عنوان پارک ملی بزرگ طبیعت تبریز باشند:

- ارج گذاری به محیط زیست و ایجاد پارک ثبت شده استثنایی و متفاوت در کمترین فاصله از زندگی شهری در تبریز 

- مراقبت از زندگی و ثروت مردمان شهر با ممنوع شدن ساخت و ساز بر روی خطوط گسل در منطقه شمال تبریز

-ممانعت از زمین خواری و داشتن چشم طمع برای مالکیت زمین های ملی کوهستان عینالی و انجام تجارت های سیاه

- ایجاد بستر آرامش روح و روان برای شهروندان تبریز در دل کوهستان گرانقیمت تبریز

- ایجاد امکان برای گردشگری و اکوتوریسم در منطقه و ثروت آفرینی و معرفی جهانی کوهستان تبریز

- حفظ گونه های گیاهی تحت انقراض در کوهستان و حیوانات مختلف و توسعه گیاهان بومی منطقه

- حفظ کوهستان سرخ سرخاب برای شهر تبریز بعنوان میراث طبیعی شهر و حفظ حریم کوهستان و حریم منظر مردم

  درخصوص حفاظت از کوهستان عینالی از فرودگاه تا آرپا دره سی و اتصال آن به پارک آرپا دره سی می توان بحث های ذیل را  دقیق تر شد :

اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت، مشارکتی از دولت‌ها و گروه‌های جامعه مدنی که سلامت دنیای طبیعی را دنبال می‌کند، مناطق حفاظت‌شده را در شش دسته طبقه‌بندی می‌کند:

الف - منطقه حفاظت شده طبیعی یا منطقه بیابانی ( این بند می تواند عینالی را به عنوان کوهستان یا دشت  تحت پوشش قرار دهد ) 

ب-پارک ملی                                                                                                  

ج -اثر یا ویژگی طبیعی ( کوهستان عینالی با رنگ سرخ ، حریم منظر شهروندان تبریز است و می تواند مورد حفاظت قرار  گیرد ؛ در ادبیات و در زندگی جاری انسان ها جایگاهی خاص دارد  و جزیی جدانشدنی از تبریز می باشد)
د- منطقه مدیریت زیستگاه یا گونه ( گونه های گیاهی همچون زنبق بنفش عینالی ؛ گیلاس کوهی ، داغ قارپیزی و بال اوتی می توانند به عنوان گونه های تحت حمایت و نماد سمبلیک شهر قرار گیرند)
ه -منظره یا منظره دریایی محافظت شده
و -منطقه حفاظت شده با استفاده پایدار از منابع طبیعی ( چرای دام در این منطقه بصورت مضاعف است و می تواند با روش کنترل شده با استفاده پایدار رشد منطقه ای را در ان انجام داد.)

راه های زیادی برای انتخاب کوهستان عینالی برای حفاظت وجود دارد. معیارها می تواند شامل گونه ها، زیستگاه ها و اکوسیستم های منطقه و میراث بشری چون پل و راه باشد و بحث حریم منظر و مصالح اجتماعی ؛ حقوق شهروند و بازدید کننده می تواند ، برای حفظ عینالی کفایت کند.

برخی از سازمان ها برای جلوگیری از ثبت منطقه و حفاظت از آن در بحث پارک ملی  را مطرح می سازند یعنی عملاً توسط انسان دست نخورده باشد. اکنون تنها حدود 3 درصد از زمین و اقیانوس های زمین هنوز  موضوع  دست نخوردگی از نظر اکولوژیکی و دور از دسترس بودن را دارا هستند. و حتی مناطق بیابانی نیز نمی توانند از اثرات تغییرات آب و هوایی و توسعه ناشی از فعالیت های انسانی در جاهای دیگر بگریزند. هدف اولیه حفظ و دست نخورده داشتن عینالی است که فقط با حمایت کمیسیون ماده 5 و ممنوعیت ساخت و ساز در آن و لغو مصوبه های پیشین می توان به این هدف دست یافت . نمی توان تعاریف کهنه  و تلاش انبوه سازان را برای نابودی عینالی  به کار بست!

 

توفیق وحیدی آذر

 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت