7 مهر 1401
تنش بین ارمنستان و آذربایجان همچنان افزایش یافته است، زیرا سفارتخانه های خارجی در ایروان به شهروندان خود نسبت به نزدیک شدن به مرز هشدار داده اند و مقامات آذربایجان تهدیدهای جدیدی را صادر می کنند. تنش فزاینده درست زمانی رخ می دهد که دو طرف در حال مذاکره با میانجیگری جداگانه روسیه و اتحادیه اروپا برای دستیابی به یک راه حل نهایی برای درگیری چند دهه خود هستند. تحلیلگران می گویند که به نظر می رسد باکو از تهدید حمله بیشتر – پس از حملات گسترده دو هفته پیش – استفاده می کند تا ایروان را مجبور کند تا بیشترین امتیاز ممکن را بدهد. یکی از مفسران سیاسی مستقر در باکو که نخواست نامش فاش شود، گفت: «اکنون فرصت کوچکی داریم که بیش از یک ماه نیست. باکو احتمالاً ایروان را برای امضای یک کاغذ یا یک قرارداد صلح تحت فشار قرار خواهد داد، من تقریباً مطمئن هستم که جدول زمانی توافق صلح برای ارمنستان بسیار محدود است. به همین دلیل است که نمی توان یک تشدید بزرگ جدید را کنار گذاشت. اما یک جنگ تمام عیار مانند 2020 - گفتنش سخت است. در چند روز گذشته تعدادی از سفارتخانه های غربی در ایروان هشدارهای جدیدی درباره بازدید از مناطق نزدیک مرز آذربایجان صادر کرده اند. سفارت فرانسه در اطلاعیه ای در 20 سپتامبر گفت: سفر به جنوب کشور (استان های سیونیک، وایوتس دزور، گغارکونیک جنوبی) و اکیداً توصیه نمی شود به مناطق مرزی ارمنستان با جمهوری آذربایجان سفر کنید..........همه اینها در حالی صورت می گیرد که دو طرف بر روی توافقنامه صلح برای حل همه جانبه درگیری کار می کنند. روسیه و اتحادیه اروپا هر دو در حال تهیه پیش نویس معاهداتی هستند که به بسیاری از مسائل باقیمانده بین دو طرف، از جمله تعیین و تعیین مرز، ماهیت مسیرهای حمل و نقل بین دو کشور، و وضعیت آینده قره باغ، سرزمین ارمنی نشین آذربایجان ، رسیدگی می کند. . نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، قبلاً بارها تمایل خود را برای واگذاری قره باغ به آذربایجان - موضوع اساسی درگیری - اعلام کرده است و پس از حمله اخیر، صریح ترین بیانیه خود را در این زمینه انجام داد. از سوی دیگر، به نظر میرسد که آذربایجان از یک لحظه قدرت نسبی (همراه با بحران در روسیه، ضامن امنیت ارمنستان) استفاده میکند تا برای هر مزیت تاکتیکی که میتواند به دست آورد فشار بیاورد.
تبریز امروز:
الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، در لاچین، ارمنستان را نسبت به "کارهای کثیف" برحذر داشت. (عکس: president.az)
تنش بین ارمنستان و آذربایجان همچنان افزایش یافته است، زیرا سفارتخانه های خارجی در ایروان به شهروندان خود نسبت به نزدیک شدن به مرز هشدار داده اند و مقامات آذربایجان تهدیدهای جدیدی را صادر می کنند.
تنش فزاینده درست زمانی رخ می دهد که دو طرف در حال مذاکره با میانجیگری جداگانه روسیه و اتحادیه اروپا برای دستیابی به یک راه حل نهایی برای درگیری چند دهه خود هستند. تحلیلگران می گویند که به نظر می رسد باکو از تهدید حمله بیشتر – پس از حملات گسترده دو هفته پیش – استفاده می کند تا ایروان را مجبور کند تا بیشترین امتیاز ممکن را بدهد.
یکی از مفسران سیاسی مستقر در باکو که نخواست نامش فاش شود، گفت: «اکنون فرصت کوچکی داریم که بیش از یک ماه نیست. باکو احتمالاً ایروان را برای امضای یک کاغذ یا یک قرارداد صلح تحت فشار قرار خواهد داد، من تقریباً مطمئن هستم که جدول زمانی توافق صلح برای ارمنستان بسیار محدود است. به همین دلیل است که نمی توان یک تشدید بزرگ جدید را کنار گذاشت. اما یک جنگ تمام عیار مانند 2020 - گفتنش سخت است.
در چند روز گذشته تعدادی از سفارتخانه های غربی در ایروان هشدارهای جدیدی درباره بازدید از مناطق نزدیک مرز آذربایجان صادر کرده اند. سفارت فرانسه در اطلاعیه ای در 20 سپتامبر گفت: سفر به جنوب کشور (استان های سیونیک، وایوتس دزور، گغارکونیک جنوبی) و اکیداً توصیه نمی شود به مناطق مرزی ارمنستان با جمهوری آذربایجان سفر کنید.
سفارت آمریکا در 23 سپتامبر هشدار مشابهی صادر کرد و کارمندان سفارت و خانواده هایشان را از سفر به این مناطق و مناطق دیگر از جمله روستای یراشخ و جاده اصلی اتصال ایروان به تفلیس از طریق منطقه تاووش منع کرد. در حالی که آن سفارتخانه ها و سایرین هشدارهای مشابهی را پس از حمله ای که در 13 سپتامبر آغاز شد صادر کرده بودند، این واقعیت که آنها مجدداً آنها را صادر کردند، ارامنه را بیشتر نگران کرد. جنگ بین دو طرف در سال 2020 نیز با هشدارهای سفر سفارت همراه بود.
در همین حال، مقامات آذربایجان به تهدید ارمنستان درباره احتمال تشدید بیشتر تنش ها ادامه داده اند.
رئیس جمهور الهام علی اف در 21 سپتامبر از شهر لاچین بازدید کرد – که نیروهای آذربایجان به تازگی کنترل آن را کمتر از یک ماه قبل پس از عقب نشینی ارمنستان و روسیه به دست گرفته بودند – و لیست بلندبالایی از نارضایتی ها علیه ارمنستان را تکرار کرد. وی ایروان را متهم کرد که پای خود را در اجرای توافق آتش بس که به جنگ 2020 خاتمه داد و همچنین اتهامات مکرر مبنی بر آغاز جنگ در 12 سپتامبر ارمنستان را متهم کرد، ادعایی که باکو هیچ مدرکی برای آن ارائه نکرده است.
علی اف گفت: «به عبارت دیگر، جنگ علیه ما ادامه دارد و مردم ما در حال مرگ هستند. «آیا می توانیم اجازه دهیم این اتفاق بیفتد؟ ما هرگز نمی توانیم اجازه دهیم چنین اتفاقی بیفتد. ما بارها به ارمنستان هشدار داده ایم که دست از این اقدامات کثیف بردارد وگرنه پشیمان خواهد شد. اگر دشمن علیه ما اقدامات تحریک آمیز انجام دهد، ما به او پاسخ مناسبی خواهیم داد.»
ذاکر حسن اف وزیر دفاع این تهدیدها را در نشست 24 سپتامبر با مقامات ارشد دفاعی در باکو تکرار کرد. وزیر امور خارجه تاکید کرد که فرمانده معظم کل قوا [علی اف] از اقدامات تلافی جویانه قاطع ارتش آذربایجان برای سرکوب تحریکات گسترده نیروهای مسلح ارمنستان در 12 تا 14 سپتامبر 2022 بسیار قدردانی کردند. در بیانیه ای گفت. وزیر امور خارجه دستورات مشخصی برای افزایش هوشیاری پرسنل نظامی و سرکوب فوری و قاطع هرگونه تحریک احتمالی نیروهای مسلح ارمنستان داد.
این تصور را ایجاد کرده است که تشدید تنش در 12 سپتامبر - حمله بی سابقه به اهدافی در داخل مرز ارمنستان - ممکن است زمینه را برای تشدید تنش بزرگتر فراهم کند.
همه اینها در حالی صورت می گیرد که دو طرف بر روی توافقنامه صلح برای حل همه جانبه درگیری کار می کنند. روسیه و اتحادیه اروپا هر دو در حال تهیه پیش نویس معاهداتی هستند که به بسیاری از مسائل باقیمانده بین دو طرف، از جمله تعیین و تعیین مرز، ماهیت مسیرهای حمل و نقل بین دو کشور، و وضعیت آینده قره باغ، سرزمین ارمنی نشین آذربایجان ، رسیدگی می کند. .
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، قبلاً بارها تمایل خود را برای واگذاری قره باغ به آذربایجان - موضوع اساسی درگیری - اعلام کرده است و پس از حمله اخیر، صریح ترین بیانیه خود را در این زمینه انجام داد.
از سوی دیگر، به نظر میرسد که آذربایجان از یک لحظه قدرت نسبی (همراه با بحران در روسیه، ضامن امنیت ارمنستان) استفاده میکند تا برای هر مزیت تاکتیکی که میتواند به دست آورد فشار بیاورد.
اینها شامل ماهیت خطوط حمل و نقل جدید بین منطقه نخجوان آذربایجان و سرزمین اصلی - آذربایجان است.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.