1 فروردین 1401
علیرغم تلاشهایی که در سالهای اخیر برای کاهش مواجهه وام گیرندگان با ارزهای خارجی انجام شده، بسیاری از بدهیهای خانوار به دلار است.......خانوارهای گرجستانی در تلاش برای مقابله با پیامدهای جاری ناشی از شیوع کوید 19 هستند. تعداد بالای وامهای دلاری همراه با رکود لاری گرجستان، دو سال گذشته را بسیار دردناک کرده است و افراد بیشتری را به سمت فقر سوق داده و افراد بیشتری را با بی خانمانی تهدید میکند. بار بدهی خانوارها افزایش یافت زیرا نرخ بیکاری در سال 2021 به 20 درصد رسید و تورم به بالاترین حد در 10 سال اخیر تقریباً 14 درصد رسید. بدهی خانوارها به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی به 39 درصد در سال 2020 و به 42 درصد در سال 2021 افزایش یافته است که از 33 درصد در پایان سال 2019 افزایش یافته است. پشت این ارقام یک واقعیت زشت پنهان است: علیرغم تلاشهایی که در سالهای اخیر برای کاهش مواجهه وام گیرندگان با ارزهای خارجی انجام شده است، هنوز هم بسیاری از بدهیهای خانوار گرجستان به دلار است. زیرا با کاهش لاری، بازپرداخت وام های دلاری برای کسانی که به لاری حقوق می گیرند سخت تر می شود. داده های بانک ملی نشان می دهد که در سال 2020، وام های غیرجاری خانوارها (با نام تجاری خرده فروشی) به ارز خارجی بیش از دو برابر شده و به تقریباً 12 درصد رسیده است. بیش از 50 درصد از کل وام های معوق در سال گذشته به دلار اعطا شد. در میان وام های خانوار، این رقم 37 درصد بود. بدهی بیش از حد دلاری خانوارها در سال های اخیر یک موضوع سیاسی داغ در گرجستان بوده است. پس از انقلاب رز در سال 2003، که یک دولت آزادیخواه را به قدرت رساند، بانک های تجاری و سایر وام دهندگان اجازه داشتند شرایط خود را تعریف کنند. سقف نرخ سود لغو شد و قانون ورشکستگی اشخاص لغو شد. همانطور که تحقیقات من نشان داده است، وام دهندگانی که از خانوارهای مستاصل برای دریافت اعتبار سوء استفاده کردند، قدرت می بخشد. مسکن به وثیقه کلیدی برای وام های شخصی تبدیل شد. از سال 2010، هزاران خانواده پس از نکول از خانه های خود رانده شده اند.
تبریز امروز:
تعداد گرجستانیهایی که از حمایت دولت استفاده میکنند از زمان شروع همهگیری افزایش یافته است و هنوز صدها هزار نفر در فقر فرو رفتهاند.
خانوارهای گرجستانی در تلاش برای مقابله با پیامدهای جاری ناشی از شیوع کوید 19 هستند. تعداد بالای وامهای دلاری همراه با رکود لاری گرجستان، دو سال گذشته را بسیار دردناک کرده است و افراد بیشتری را به سمت فقر سوق داده و افراد بیشتری را با بی خانمانی تهدید میکند.
بار بدهی خانوارها افزایش یافت زیرا نرخ بیکاری در سال 2021 به 20 درصد رسید و تورم به بالاترین حد در 10 سال اخیر تقریباً 14 درصد رسید. بدهی خانوارها به عنوان سهمی از تولید ناخالص داخلی به 39 درصد در سال 2020 و به 42 درصد در سال 2021 افزایش یافته است که از 33 درصد در پایان سال 2019 افزایش یافته است.
پشت این ارقام یک واقعیت زشت پنهان است: علیرغم تلاشهایی که در سالهای اخیر برای کاهش مواجهه وام گیرندگان با ارزهای خارجی انجام شده است، هنوز هم بسیاری از بدهیهای خانوار گرجستان به دلار است. زیرا با کاهش لاری، بازپرداخت وام های دلاری برای کسانی که به لاری حقوق می گیرند سخت تر می شود.
داده های بانک ملی نشان می دهد که در سال 2020، وام های غیرجاری خانوارها (با نام تجاری خرده فروشی) به ارز خارجی بیش از دو برابر شده و به تقریباً 12 درصد رسیده است. بیش از 50 درصد از کل وام های معوق در سال گذشته به دلار اعطا شد. در میان وام های خانوار، این رقم 37 درصد بود.
بدهی بیش از حد دلاری خانوارها در سال های اخیر یک موضوع سیاسی داغ در گرجستان بوده است. پس از انقلاب رز در سال 2003، که یک دولت آزادیخواه را به قدرت رساند، بانک های تجاری و سایر وام دهندگان اجازه داشتند شرایط خود را تعریف کنند. سقف نرخ سود لغو شد و قانون ورشکستگی اشخاص لغو شد. همانطور که تحقیقات من نشان داده است، وام دهندگانی که از خانوارهای مستاصل برای دریافت اعتبار سوء استفاده کردند، قدرت می بخشد. مسکن به وثیقه کلیدی برای وام های شخصی تبدیل شد. از سال 2010، هزاران خانواده پس از نکول از خانه های خود رانده شده اند.
در عین حال، رشد اقتصادی پس از انقلاب، بیکاری یا نابرابری درآمد را مختل نکرد. در عوض، تقاضای خانوارها برای وام بالا باقی ماند. بانکهای تجاری با دسترسی به سرمایه خارجی از سال 2004 به بعد شروع به بازاریابی تهاجمی وامهای ارز خارجی کردند که باعث رونق اعتبار شد. در حالی که بانک مرکزی ثبات مالی و تورم پایین را به عنوان اهداف اصلی سیاست خود در نظر می گرفت، حمایت از مصرف کنندگان در برابر وام دهندگان غارتگر اولویت دولت نبود.
بحران ارزی 2015-2017 که با اولین جنگ روسیه در اوکراین، روندهای نزولی اقتصادی در کشورهای همسایه و کاهش حوالهها آغاز شد، خطرات بازارهای مالی غیرقانونی را آشکار کرد. کاهش تقریبا 50 درصدی ارزش لاری در برابر دلار منجر به اعتراضات خیابانی شد. صندوق بین المللی پول گزارش داد تا این زمان 30 درصد از وام گیرندگان خانگی بیش از نیمی از بدهی های درآمد خود را خرج می کردند.
تنها در سال 2018 بود که هم دولت و هم بانک مرکزی به طور علنی به بدهی بیش از حد خانوارها پرداختند و شروع به تنظیم مقررات وام دهندگان کردند. در آن سال، پیش از انتخابات ریاست جمهوری، یک موسسه خیریه مرتبط با بنیانگذار میلیاردر حزب حاکم رویای گرجستان، بدهی 600000 وام گیرنده گران قیمت (17 درصد از جمعیت) را نجات داد.
حال شرایط همه گیر را در نظر بگیرید که بسیار بدتر از آخرین بحران اقتصادی است.
بر اساس دادههای رسمی، تعداد گرجستانهایی که از حمایت دولت برخوردار بودند در سال ۲۰۲۰ بیش از ۲۲ درصد و در سال ۲۰۲۱ ۱۹ درصد افزایش یافت. بانک جهانی میگوید علیرغم بسته کمکهای پیشگیرانه دولت - یارانههای آب و برق، هدفگذاری کمکهای اجتماعی و افزایش پرداختهای بیکاری - نرخ فقر مطلق در سال 2020 افزایش یافت: 350,000 نفر به زیر آستانه فقر سقوط کردند در حالی که 800,000 نفر در گروههای با درآمد پایینتر قرار گرفتند. همه گیری؛ این در یک کشور فقط 4 میلیون نفری.
اگرچه مقررات مالی از سال 2018 به کاهش وامهای غارتگرانه کمک کرده است، گرجستانیها امروز در وضعیت بسیار خطرناکتری نسبت به قبل از همهگیری قرار دارند.
ایا ارادزه، اقتصاددان سیاسی در موسسه تحقیقات اجتماعی و فرهنگی دانشگاه دولتی ایلیا
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.