تبریز امروز:
تحلیلگران مسائل سیاسی در آلمان معتقدند که دولت آلمان پس از تجزبه یوگسلاوی، به هیچ کدام از کشورهای آن، به اندازه بوسنیوهرزگوین نزدیک نبوده است. بوسنیاییها در طول جنگ جهانی دوم، از متحدان آلمان بودند. دولت آلمان نیز در طول جنگ بوسنی، برخلاف دولتهای فرانسه، انگلستان و روسیه، تلاش کرد تا تحریمهای تسلیحاتی علیه بوسنی را از میان بردارد.
حتی هلموت کوهل، صدر اعظم وقت آلمان برای برداشتن این تحریمها، تلاشهای زیادی کرد که بینتیجه ماند. با این وجود، پس از معاهده صلح دیتون و تشکیل کشور مستقل بوسنیوهرزگوین، آلمان به یکی از شرکای مهم اقتصادی این کشور تبدیل شد. بعدها با امضای توافقنامه فرهنگی در اوایل سال ۲۰۰۶، روابط فرهنگی و پژوهشی دو کشور نیز شکل گرفت. موسسه گوته در این کشور تاسیس شد و موسسه تبادلات آکادمیک آلمان فعالیت خود را برای کمک به دانشجویان و پژوهشگران دو کشور آغاز کرد. بعدها حتی بنیادهای سیاسی و سازمانهای اجتماعی مهم آلمان نیز سر از کشور بوسنیهرزگوین درآوردند. به تدریج روابط فرهنگی و آموزشی دو کشور تا جایی پیش رفت که زبان آلمانی پس از انگلیسی در بسیاری از مدارس بوسنیهرزگوین، به عنوان دومین زبان خارجی شناخته شد.
زبان آلمانی؛ دومین زبان خارجی در مدارس
براساس گزارشهای سایت وزارت خارجه آلمان، در بوسنیهرزگوین مانند بسیاری از کشورهای اروپایی، زبان آلمانی پس از انگلیسی به عنوان زبان دوم تدریس میشود. از مهمترین موسساتی که در راستای آموزش زبان آلمانی در این کشور فعالیت دارند، میتوان به موسسه گوته در سارایوو اشاره کرد که با داشتن کتابخانه و سالنهای مخصوص کتابخوانی، محبوبیت زیادی میان دانشآموزان و دانشجویان پیدا کرده است. موسسه گوته که در سال ۲۰۰۰ در سارایوو تاسیس شده است، کلاسهایی برای آموزش زبان به بزرگسالان، جوانان و کودکان به صورت آنلاین و حضوری برگزار میکند. همچنین در این مرکز، امتحانات رسمی موسسه گوته برگزار میشود. علاوه بر اینها، موسسه گوته در سارایوو، اطلاعات کاملی درباره تحصیل و پژوهش در آلمان به علاقمندان ارائه میدهد و با انجمنها و سازمانهای فرهنگی و هنری بوسنی هرزگوین همکاری دارد. این موسسه، پروژههای فرهنگی و اجتماعی زیادی در شهرهای مختلف بوسنیهرزگوین اجرا میکند. لینک زیر میتواند اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای موسسه گوته در سارایوو به علاقمندان ارائه دهد:
https://www.goethe.de/ins/ba/de/index.html
افزایش بیکاری و مهاجرت دانشجویان و پژوهشگران
اوضاع اقتصادی در بوسنیهرزگوین تعریف چندانی ندارد. براساس آمارهایی که بر روی سایت تبادلات آکادمیک آلمان منتشر شده، نرخ بیکاری در این کشور در سال ۲۰۱۷، ۲۵.۶ درصد بوده است. از سوی دیگر، کسانی که در دانشگاهها و موسسات پژوهشی این کشور مشغول به تحصیل هستند، شانس زیادی برای پیداکردن کار ندارند. از این رو، دانشجویان و پژوهشگران بوسنیایی در سالهای اخیر به سایر کشورهای اروپایی مهاجرت میکنند. آنطور که تخمین زده شده است؛ ۱۵۰ هزار نفر در چند سال اخیر، بوسنیهرزگوین را ترک و تعداد زیادی از این افراد، آلمان را به عنوان مقصد خود انتخاب کردهاند. در این میان، یکی از موسساتی که در تبادلات علمی و فرهنگی میان آلمان و بوسنیهرزگوین نقش مهمی ایفا میکند، موسسه تبادلات آکادمیک آلمان است. این موسسه تاکنون، از هزاران دانشجوی بوسنیهرزگوین حمایت کرده است. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان به دانشجویان بوسنیایی که تمایل دارند در کشور ژرمنها درس بخوانند، کمکهزینههای تحصیلی و پژوهشی اهدا میکند. همچنین دانشجویان آلمانی که قصد دارند در بوسنی ادامه تحصیل دهند، میتوانند از کمکهزینههای این موسسه استفاده کنند. موسسه تبادلات آکادمیک آلمان همچنین حامی محققان هر دو کشور است و به گسترش ارتباط میان موسسات آموزشی و پژوهشی آلمان و بوسنی کمک میکند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای موسسه تبادلات آکادمیک آلمان بهدست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:
https://www.daad.de/de/laenderinformationen/europa/bosnien-herzegowina/
فعالیت جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی
همانطور که پیشتر گفته شد، بسیاری از سازمانها و بنیادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آلمان در حالحاضر در بوسنیهرزگوین فعالیت میکنند. از مهمترین سازمانهای آلمانی که در حالحاضر در بوسنیهرزگوین فعالیت دارد، میتوان به جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی اشاره کرد. این سازمان به فاصله کوتاهی از پیمان صلح دیتون و تشکیل کشور بوسنیهرزگوین در سال ۱۹۹۵ شکل گرفت. جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی به ثبات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در آلمان کمک میکند. اعضای این موسسه در سارایوو کوشش میکنند تا به توسعه همکاریهای منطقهای میان کشورهای تجزیهشده در یوگوسلاوی کمک کنند. این موسسه همچنین در زمینههای تجارت خارجی، تنوعزیستی، بهرهوری انرژی، خدمات شهری، اصلاحات قانونی و پیوستن بوسنیهرزگوین به اتحادیه اروپا فعالیت میکنند. برای اینکه اطلاعات بیشتری درباره فعالیت جامعه آلمان برای همکاریهای بینالمللی بهدست آورید، به سایت زیر مراجعه کنید:
https://www.giz.de/de/weltweit/289.html
عضویت در دفتر نماينده عالي در بوسنیهرزگوین
آلمان در دفتر نماينده عالي در بوسنیهرزگوین نیز نماینده دارد. دفتر نماينده عالي جامعه بينالملل بلافاصله پس از توافقنامه صلح ديتون در سال ۱۹۹۵ تاسیس شد. حيطه فعاليتها و اختيارات نماينده عالي در بوسني و هرزگوين شامل نظارت بر اجراي توافقنامه صلح دیتون، هماهنگي فعاليتهاي سازمانهاي غيرنظامي در بوسني و هرزگوين و مشاركت در برگزاری كنفرانسهای مربوط به صلح در این کشور است. از طریق سایت زیر میتوانید اطلاعات بیشتری درباره دفتر نماینده عالی در بوسنی و هرزگوین بهدست آورید:
http://www.ohr.int/about-ohr/general-information/
بنیاد فردریش ابرت
بنیاد فردریش ابرت از دیگر سازمانهای معروف آلمان است که از سال ۱۹۹۴، فعالیت خود را در بوسنیهرزگوین آغاز کرده است. مسئولان این بنیاد، دو سال بعد از شروع فعالیتهایشان در بوسنی، دفتری در سارایوو تاسیس و در سال ۱۹۹۸ نیز دفتر دیگری در شهر بانیا لوکا راهاندازی کردند. کارکنان این بنیاد با همکاری اساتید، دانشجویان و پژوهشگران بوسنیهرزگوین، سمینارها و کارگاههای آموزشی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی برگزار میکنند. این بنیاد همچنین تلاش میکند تا روابط میان سیاستمداران و سازمانهای مردمنهاد را ارتقا دهند. از دیگر اهداف این بنیاد میتوان به ترویج دمکراسی، ترغیب گروههای مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی به گفتوگو با یکدیگر و همچنین حمایت از برابری جنسی و عدالت اجتماعی در بوسنیهرزگوین اشاره کرد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.fes-bosnia-and-herzegovina.org/de/ueber-uns/fes-bosnien-herzegowina/
بنیاد کنراد آدناور
یکی دیگر از موسسات آلمانی که در بوسنیهرزگوین فعالیت میکند، بنیاد کنراد آدناور است. دفتر بنیاد کنراد آدناور در سال ۱۹۹۷ در سارایوو تاسیس شد. هدف از تاسیس این دفتر، توسعه صلح و ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در بوسنی هرزگوین و همچنین کمک به این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا است. اعضای این بنیاد با برگزاری کنفرانسها، کارگاههای آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با موسسات تحقیقاتی و آموزشی تلاش میکنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. سایت زیر میتواند اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در سارایوو در اختیارتان قرار دهد:
https://www.kas.de/en/web/bosnien-herzegowina/about-us
بنیاد هاینریش بل
بنیاد هاینریش بل از دیگر سازمانهای مهم آلمانی است که در بوسنیهرزگوین فعالیت دارد. مسئولان این بنیاد از سال ۱۹۹۹، دفتر سارایوو را برای ارتقا دموکراسی و ترویج صلح تاسیس کردند. آنها تلاش میکنند تا با بازیگران جامعه مدنی بوسنی ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزههای اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره میشوند. این بنیاد همچنین برای تقویت جامعه مدنی، توانمندسازی زنان و ترویج گفتوگو در میان احزاب و اقوام مختلف در بوسنیهرزگوین فعالیت میکند. از طریق لینک زیر میتوانید از فعالیتهای بنیاد بل مطلع شوید:
h